Με νέες ιδέες στο τραπέζι αλλά με ελάχιστες προσδοκίες για σύγκλιση απόψεων στα «δύσκολα» και κρισιμότερα ζητήματα συζητούν στο Στρασβούργο οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.  Ο Μάριο Μόντι είναι ο προσκεκλημένος του γεύματος που θα παραθέσει την Πέμπτη το μεσημέρι ο Νικολά Σαρκοζί στο Στρασβούργο και στο οποίο θα παραβρεθεί η Ανγκελα Μέρκελ.  Είναι η πρώτη φορά που νέος ιταλός ηγέτης, επικεφαλής μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, ο οποίος ονομάστηκε πρωθυπουργός την 13η Νοεμβρίου,θα συναντηθεί με τους «Μερκοζί». 

Η πρόσκληση και μόνο του γαλλογερμανικού ηγετικού διδύμου θεωρείται ένδειξη προόδου στις σχέσεις των τριών κρατών καθώς όπως θυμίζει το πρακτορείο Bloomberg ο απελθών (και μάλλον ήδη ξεχασμένος) πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σπάνια δεχόταν πρόσκληση σε γεύμα επί γαλλικού ή γερμανικού εδάφους.

Όμως τα ευχάριστα νέα εξαντλούνται πιθανότατα στο επικοινωνιακό επίπεδο. Η γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού και κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαλερί Πεκρές δήλωσε χθες Τετάρτη ότι «η Γαλλία επιθυμεί να δώσει τη στήριξή της στον Μάριο Μόντι». Πέραν τούτου τίποτε άλλο δεν είναι βέβαιο.

Διότι οι αναλύσεις του διεθνούς τύπου χθες Τετάρτη  και σήμερα Πέμπτη συγκλίνουν στο ότι ο Μόντι θα ασκήσει πίεση προς το γαλλογερμανικό άξονα προκειμένου να «χαλαρώσουν» έστω και λίγο οι αυστηρότατοι δημοσιονομικοί στόχοι των Βρυξελλών προς τις υπερχρεωμένες χώρες ενώ θα ζητήσει να του επιτραπεί η αύξηση των δημοσίων δαπανών για επενδύσεις προκειμένου να αναθερμανθεί η παγωμένη οικονομία της χώρας.


Όσο παγωμένη όμως είναι η οικονομία της Ιταλίας, άλλο τόσο παγιωμένες είναι οι αντιλήψεις περί δημοσιονομικής πειθαρχίας του Βερολίνου. «Καθένας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει η Ιταλία. Πρέπει να μειώσει το χρέος της αλλά κυρίως πρέπει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» δήλωνε στις αρχές της εβδομάδας ο γερμανικός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Βερολίνο. Και επ'αυτού το Παρίσι δεν φαίνεται να έχει καμία αντίρρηση ή τουλάχιστον την πρόθεση να την εκφράσει.

Πηγή: tovima.gr