Η Γαλλία διατύπωσε σήμερα πρόταση για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» στη Συρία, τόνισε πως η ζώνη αυτή θα μπορούσε να τελεί υπό την προστασία ένοπλων «παρατηρητών», αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε απευθείας στρατιωτική επέμβαση στην Συρία.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε πως η ζώνη αυτή θα μπορούσε να δημιουργηθεί είτε με την έγκριση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ή να οργανωθεί από διεθνείς παρατηρητές. 

Ο Ζιπέ συναντήθηκε με τους επικεφαλής του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου στο Παρίσι χθες Τετάρτη και τόνισε πως θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τρόπους παροχής βοήθειας στους αμάχους.

"Υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι: αυτός της διεθνούς κοινότητας, ο Αραβικός Σύνδεσμός και τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να πείσουν το καθεστώς του αλ Ασαντ να επιτρέψει αυτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, αλλά αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εξετάσουμε άλλες λύσεις...με διεθνείς παρατηρητές", υπογράμμισε ο Ζιπέ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο Ζιπέ απέκλεισε κάθε στρατιωτική επέμβαση, αλλά όταν ρωτήθηκε αν οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές θα χρειάζονται στρατιωτική προστασία είπε: «φυσικά από διεθνείς παρατηρητές, αλλά δεν υπάρχει θέμα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία». 

«Για μας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς διεθνή έγκριση». 

Ο Ζιπέ πρόσθεσε πως έχει μιλήσει με τους διεθνείς εταίρους του στον ΟΗΕ και την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και σήμερα θα έχει συζήτηση για το θέμα αυτό με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Τέλος, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Λιβύη, επισημαίνοντας πως οι διάδρομοι εκεί, επέτρεψαν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να διανείμουν ιατρικό υλικό στους πολίτες. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. 
TAGS