Το ακροδεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» της Πολωνίας προανείγγηλε την κατάθεση σχεδίου τροποποίησης του ποινικού κώδικα, με μια από τις απαιτήσεις να είναι η επαναφορά της θανατικής ποινής. Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του κόμματος, Γιαρόσλαβ Κατσίνσκι, παρουσίασε παραδείγματα εγκλημάτων και τις ποινές που αποδίδονται: ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου - κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια φυλάκισης, βιασμός - 2 χρόνια.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να αλλαχθεί, μιας και δίνει την εντύπωση πως το κράτος δεν προστατεύει τους πολίτες του. Η ελλάτωση των ποινών είναι το αποτέλεσμα της καμπάνιας ενάντια στη θανατική καταδίκη. Αρκετά. Το κράτος υπάρχει για να προστατεύει τους πολίτες, κι αν αυτό είναι αναγκαίο, ακόμα και με τις σκληρότερες μεθόδους προκειμένου να μειωθεί η εγκληματικότητα», δήλωσε ο πρόδρεος του PiS.

«Στο προσεχές διάστημα θα καταθέσουμε σχέδιο τροποποίησης του ποινικού κώδικα, με την επαναφορά της θανατικής ποινής για ιδιαίτερα απεχθή εγκλήματα. Προτείνουμε επίσης αύξηση των ποινών για φόνους, καθώς και τον περιορισμό των πρόορων αποφυλακίσεων», πρόσθεσε. 

Τέλος, ανέφερε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν περιορισμοί που να απαγορεύουν την καθιέρωση της θανατικής ποινής στην Πολωνία.

Να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί τη μείζονα αντιπολίτευση στη χώρα. 

Πηγή: wiadomosci.onet.pl