Οι Νορβηγοί είχαν για πρώτη φορά την εικαιρία να ακούσουν τη φωνή του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ αφού δόθηκε στη δημοσιότητα η κλήση του στην αστυνομία, κατά το οποίο προτείνει την παράδοσή του στις αρχές μετά τη δολοφονική του επίθεση στο νησί Ουτόγια. Κατά τη συνομιλία του με τις αστυνομικές αρχές, την οποία εξασφάλισε ο νορβηγικός σταθμός TV2, ο 32χρονος συστήνεται ως «διοικητής Άντερς Μπρέιβικ του νορβηγικού αντικομουνιστικού αντιστασιακού κινήματος». Παράλληλα, λέει στον χειριστή της υπηρεσίας εκτάκτου ανάγκης ότι θέλει να παραδοθεί, αλλά κλείνει το τηλέφωνο όταν τον πιέζουν να δώσει τον αριθμό του κινητού.

Ο νορβηγός μακελάρης στις 22 Ιουλίου σκότωσε οκτώ άτομα σε βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και άλλα 69 σε κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας.

Στη συνέχεια, αφότου συνέχισε να δολοφονεί για άλλα 20 λεπτά, τηλεφώνησε και πάλι στην αστυνομία. «Ολοκλήρωσα την επιχείρησή μου και θέλω να παραδοθώ», δήλωσε. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι μέλος της κοινότητας των Ναϊτών.

Ο Γκέιρ Λίπεσταντ, δικηγόρος του Μπρέιβικ, ανέφερε ότι η συνομιλία εγείρει ερωτήματα, όσον αφορά την ψυχική κατάσταση του πελάτη του λέγοντας στον TV2 ότι «είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί δεν κατέβασε το όπλο του όταν θεώρησε ότι είχε κάνει ήδη αρκετή ζημιά».

O Τζον Κρίστιαν Έλντεν, συνήγορος των θυμάτων του Μπρέβικ δήλωσε ότι η ηχογράφηση αποτελεί επώδυνη υπενθύμιση της μαζικής δολοφονίας.

Σημειώνεται ότι ο Μπρέιβικ πραγματοποίησε την κλήση περίπου 50 λεπτά αφότου έφτασε στο νησί, προσθέτοντας ότι είχε προσπαθήσει τουλάχιστον 10 φορές να καλέσει την αστυνομία από την Ουτόγια, αλλά κατάφερε να βγάλει γραμμή μόνο δύο φορές.