Σκεφτήκατε πώς μπορούμε να ξαναβάλουμε τους Ευρωπαίους πολίτες στο τιμόνι των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων με σκοπό την δημιουργία μίας πιο προοδευτικής και δίκαιης κοινωνίας; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει το τριήμερο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες που κινείται γύρω από την θεματική «Στο τιμόνι ξανά!». 

Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται προοδευτικοί πολιτικοί, ακτιβιστές, συνδικαλιστές διαφόρων κλάδων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από όλη την Ευρώπη, για να συν-διαμορφώσουν νέες εναλλακτικές και προοδευτικές προτάσεις για το μέλλον και τη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σκοπός των «εργαστηρίων πολιτικής» είναι να τεθούν οι βάσεις μίας νέας, ολοκληρωμένης σοσιαλδημοκρατικής στρατηγικής για τα κεντρικά θέματα που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης. Βασική αποστολή των συνέδρων είναι, μεταξύ άλλων, να ορίσουν και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί το 2014 για την επιλογή ενός κοινού υποψηφίου από τον χώρο των Σοσιαλιστών για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης, είχαν ήδη εγγραφεί 2.000 σύνεδροι και εκατοντάδες ακτιβιστές. 

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στον κόσμο, από την χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη μέχρι τις εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο και τα ανερχόμενα κοινωνικά κινήματα, δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν νέα διάθεση συμμετοχής στα κοινά. Θέλουν να εισακουστούν. Για αυτό και εμείς διοργανώνουμε ένα ανοιχτό συνέδριο, κάνοντας πολιτική με έναν διαφορετικό τρόπο που βασίζεται στη συμμετοχή και τη διαδραστικότητα από όλες τις πλευρές και τους φορείς», τόνισε, το βράδυ της Πέμπτης, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Philip Cordery. 

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Poul Nyrup Rasmussen, υπογράμμισε τη σημασία των Ευρωπαϊκών αξιών που «οφείλουν να κινούνται γύρω από την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική υπευθυνότητα».


«Είναι ζωτικό για την Ευρώπη να εισακούσει περισσότερο και καλύτερα έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, ειδικά όταν πολλοί άνθρωποι παλεύουν ανά τον κόσμο για την δημοκρατία», συμπλήρωσε ο P. Rasmussen. 

Το βράδυ της Πέμπτης, ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την εκλογή του μεταβατικού Προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μεταβατικός Πρόεδρος ορίστηκε ο Sergei Dmitrievich Stanishev, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας. «Ευχαριστώ τον απερχόμενο Πρόεδρο Poul Nyrup Rasmussen. Από το 2004 έκανε καταπληκτική δουλειά στην ηγεσία του Κόμματος και τον ευχαριστούμε όλοι για την προσφορά του όχι μόνο προς τους σοσιαλιστές αλλά και προς όλους τους Ευρωπαίους», τόνισε ο S. Stanishev.

Εν μέσω εργαστηρίων και ζυμώσεων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών φορέων της Ευρώπης, την Παρασκευή στις 14:00 τοπική ώρα Ελλάδος, τον λόγο απεύθυνε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης γιατί απέτυχαν οι συντηρητικές ηγεσίες των χωρών μελών της. Δυστυχώς, η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και η φορολογική αυστηρότητα, δεν φτάνουν για να λυθούν τα προβλήματά της Ευρώπης. Πρέπει να επενδύσουμε στην ποιοτική, ανταγωνιστική Ευρώπη, με έμφαση στις θέσεις εργασίας και την ποιότητα. Η ανισότητα είναι η βάση της κρίσης. Γι αυτό και εγώ κάλεσα τον λαό μου σε δημοψήφισμα, για να απαντήσει ο ελληνικός λαός, δημοκρατικά, στο εάν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε ως έθνος και χώρα. Αν θέλουμε να αλλάξουμε και να βελτιωθούμε, πρέπει να δώσουμε φωνή στους λαούς μας και να δουλέψουμε μαζί, γύρω από κοινούς άξονες, με γνώμονα το κοινό καλό», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στο πλαίσιο της παρέμβασης του. 

Αμέσως μετά ακολούθησε σύντομη παρέμβαση του Πρόεδρου της Σερβίας, Boris Tadic, που υπογράμμισε τον κίνδυνο της μετατροπής της οικονομικής κρίσης σε μια καθαρά κοινωνική και τελικά πολιτική κρίση.

«Σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε τις αγορές να ελέγχουν τις δημοκρατίες μας ή τη δημοκρατία να ελέγχει τις αγορές. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Σερβίας. 

Στο περιθώριο της συνδιάσκεψης διοργανώνονται πληθώρα εργαστηριών και σεμιναρίων με θεματικές όπως «Για Μια Δίκαιη Οικονομία», «Για Μια Δίκαιη Κοινωνία», «Για Ένα Δίκαιο Κόσμο», «Για Μια Νέα Ηγεσία της Ευρώπης» και «Συμμετοχική Δημοκρατία», που αναλύουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της συρρίκνωσης της πραγματικής οικονομίας στη ζωή και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, εκτός από την οικονομική κρίση, είναι η θεσμική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ένωση, καθώς και η επαναδιατύπωση του οράματος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. 

Προσκεκλημένοι ομιλητές στο τριήμερο πανευρωπαϊκό συνέδριο είναι, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Σερβίας Boris Tadic, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Eamon Gilmore και o Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Pascal Lamy. 

Εκτός από τα δεκάδες προγραμματισμένα φόρα και τις ομιλίες που έχουν ανακοινωθεί, οι επίσημες εργασίες συνοδεύονται από προβολές ταινιών, δρώμενα, συναυλίες και εκθέσεις. Το συνέδριο άρχισε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου.