Για τρίτη φορά στη μάχη των γαλλικών εκλογών εισέρχεται ο κεντρώος πρώην υπουργός και αναμένεται να αφαιρέσει ψήφους από τη δεξαμενή ψηφοφόρων του Νικολά Σαρκοζί. Ευνοημένος ο Φρ. Ολάντ που προηγείται στα γκάλοπ. 
Αφαιρέσεις έκανε στο μυαλό του ο Γάλλος πρόεδρος όταν το βράδυ της Πέμπτης άκουγε τον Φρανσουά Μπαϊρού στην τηλεόραση να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2012. Αν και αναμενόμενη, η ανακοίνωση του πρώην υπουργού Παιδείας και ηγέτη του κεντρώου κόμματος MoDem επιβεβαιώνει έναν ακόμη πονοκέφαλο για τον Νικολά Σαρκοζί, από τη συντηρητική εκλογική βάση του οποίου είναι πολύ πιθανό να "κλέψει" ψηφοφόρους.

"Θα είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του χρόνου, επειδή πραγματικά πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει κατ' αυτόντον τρόπο για τα επόμενα πέντε χρόνια", δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού TF1 ο Μπαϊρού, ο οποίος κατεβαίνει για τρίτη φορά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, μετά το 2002 και το 2007.

Ο ηγέτης του MoDem (Δημοκρατικό Κίνημα), ο οποίος δήλωσε ότι θα καταθέσει επίσημα την υποψηφιότητά του μέσα σε μερικές ημέρες, έστρεψε τα βέλη του κυρίως εναντίον των προπορευόμενων στις δημοσκοπήσεις Σοσιαλιστών και, συγκεκριμένα, στη συμφωνία τους με τους Πρασίνους, η οποία περιέχει μια πρόταση που είχε έως τώρα περάσει σχετικά απαρατήρητη: την κατάργηση του δικαιώματος του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μολονότι η πρόταση αυτή είναι αρκετά αόριστη και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο "εκδημοκρατισμού" του ΟΗΕ μαζί με άλλες, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής έδρας στο ΣΑ, έχει προκαλέσει δριμύτατες αντιδράσεις στη Γαλλία που προέρχονται κυρίως από το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα.

Τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionway για λογαριασμό της εφημερίδας "Figaro" επιβεβαίωσε τον "διπολισμό" της προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία. 

Στον πρώτο γύρο ο Φρανουά Ολάντ προηγείται με ποσοστό 30% έναντι 26% του Νικολά Σαρκοζί, με την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν να ακολουθεί στην τρίτη θέση με 18%. Ο Φρανσουά Μπαϊρού και ο αριστερός Ζαν Λίκ Μελενσόν θα αποσπούσαν από 7% έκαστος αν οι εκλογές γίνονταν αύριο.

Πάντως, στον δεύτερο γύρο, σε μια αναμέτρηση Ολάντ-Σαρκοζί η διαφορά θα διαμορφωνόταν σε 58%-42%, με τον σοσιαλιστή υποψήφιο να αποσπά ένα ποσοστό που -με εξαίρεση το 82,21% του Ζακ Σιράκ έναντι του Ζαν Μαρί Λε Πέν το 2002- έχει επιτευχθεί άλλη μία μόνο φορά στην ιστορία της Γαλλίας, το 1969 από τον Ζορζ Πομπιντού.

Πηγή: Εθνος