Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο παραδέχτηκε σήμερα «λάθη στη διαχείριση», επιχειρώντας να εξηγήσει την συντριπτική ήττα των Σοσιαλιστών στις εκλογές, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν είναι ικανή προς το παρόν να βρει λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους.  
«Κάναμε λάθη στη διαχείριση και στην επικοινωνία», είπε ο Θαπατέρο μιλώντας σε στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, περίπου μια εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που έδωσαν μεγάλη νίκη στον Μαριάνο Ραχόι, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος.

Ο Θαπατέρο απέδωσε τα εκλογικά αποτελέσματα στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ισπανία, η οποία έχει ποσοστό ανεργίας 21,52, το υψηλότερο στις βιομηχανικές χώρες.  

«Δεν είναι δικαιολογία. Η βασική εξήγηση για τα ιδιαίτερα αρνητικά (εκλογικά) αποτελέσματα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.  

Υπεραμυνόμενος των μέτρων λιτότητας που προκάλεσαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δήλωσε ότι ήταν μια προσπάθεια «να αποφύγουμε αυτό που συνέβη σε άλλες χώρες, οι οποίες έχασαν την αυτονομίας τους». «Κάναμε αυτό που ήταν αναγκαίο γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή», συμπλήρωσε.

Ο Θαπατέρο υποστήριξε τέλος ότι «αυτή η εξαντλητική προσπάθεια έγινε κάτω από τις ελάχιστα ευνοϊκές συνθήκες μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι ικανή, μέχρι σήμερα, να βρει μια διαρθρωτική λύση στο πρόβλημα του χρέους».

Πηγή: naftemporiki