Μεγάλες διαδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα στην Αίγυπτο κατά του στρατιωτικού καθεστώτος και υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, μια ημέρα πριν από τις πρώτες εκλογές από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Η Συμμαχία των Νέων της Επανάστασης που σχηματίστηκε στη διάρκεια των εξεγέρσεων του Ιανουαρίου, κάλεσε μέσω Facebook τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αλλά και σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου.

Είναι η δέκατη ημέρα των κινητοποιήσεων παράλληλα με τις διαβουλεύσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων, που κυβερνά τη χώρα από τον Φεβρουάριο, με εξέχουσες προσωπικότητες της Αιγύπτου με επιρροή στην πολιτική σκηνή, σε μια προσπάθεια εξόδου από την κρίση. 

Ανάμεσα στις προσωπικότητες και ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ και κάτοχος Νόμπελ, ο οποίος δήλωσε χθες πως είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για την προεδρία της χώρας και να αναλάβει επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που ζητούν οι διαδηλωτές. 

Η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην στρατιωτική κυβέρνηση διευρύνεται καθώς οι εκλογές πλησιάζουν--αρχίζουν αύριο και θα ολοκληρωθούν σε περίπου τέσσερις μήνες. Ο θάνατος χθες Σάββατο ενός 19χρονου αναζωπυρώνει τους φόβους για εκτεταμένες βιαιότητες στην διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

"Αυτό που φοβόμαστε είναι να μην μετατραπούν οι διαφορετικές απόψεις σε διχασμό και μετά σε πόλεμο ανάμεσα στις ομάδες που πριν λίγους μήνες ήταν ενωμένες και απαιτούσαν την πτώση του καθεστώτος", προειδοποιεί η κυβερνητική εφημερίδα Al-Akhbar.

"Η χώρα βρίσκεται στο χείλος ενός χάσματος που βαθαίνει...Η κατάσταση σήμερα είναι επικίνδυνη και το μέλλον ακόμα περισσότερο", υπογραμμίζει η εφημερίδα.