Ο επικεφαλής της αποστολής του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι η Σερβία, στις 9 Δεκεμβρίου, θα λάβει επικύρωση της υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν στη συνέχεια του διαλόγου επιτευχθεί συμβιβαστική λύση για ένα από τα δύο ζητήματα: τις διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας ή την περιφερειακή εκπροσώπηση της Πρίστινας. «Από εμάς αναμένεται να συνεχιστεί ο διάλογος και να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να επιδείξουμε θετική εικόνα, καθώς με το διάλογο επιτύχαμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στο θέμα των πανεπιστημιακών διπλωμάτων», τόνισε ο κ. Στεφάνοβιτς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Ντάνας».

Ο κ. Στεφάνοβιτς σημείωσε ότι αν στη συνάντηση των αντιπροσωπειών Βελιγραδίου-Πρίστινας, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, επιτευχθεί συμβιβαστική λύση σε ένα από τα δύο ζητήματα, η Σερβία θα λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

«Αυτό είναι σημαντικό, όχι όμως πρωταρχικό. Πρωταρχικό είναι αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν, αν και ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε ούτε θα βοηθήσουμε την αποκαλούμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου», τόνισε.

Ο κ. Στεφάνοβιτς είπε ότι όλες οι συμφωνίες με την Πρίστινα θα υλοποιηθούν.

«Η κυβέρνηση έχει ενιαία στάση ως προς αυτό. Και μετά τις 9 Δεκεμβρίου, που δεν είναι ‘ημέρα D’, είμαι σίγουρος ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί", υπογράμμισε.