Διασφάλιση της τέταρτης διακριτικής προσφυγής και διαχωρισμό της από τις ατομικές προσφυγές ζητά η Κύπρος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), δήλωσε στο ΡΙΚ η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης». Η 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ εκδόθηκε τον Μάιο του 2001. Η προσφυγή αποτελεί μοναδική τομή στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για συνεχιζόμενη και μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Τουρκία είναι, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομης παρουσίας στρατού, αποκλειστικά υπόλογη για κάθε παραβίαση.  
   
Το ΕΔΑΔ απέρριψε κάθε προσπάθειά της για απενοχοποίηση, ενώ χαρακτήρισε το ψευδοκράτος ως «υποτελή τοπική διοίκηση» και ως «καθεστώς μαριονέτας».  
   
Τον Ιούνιο του 2005, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθέτησε Ενδιάμεσο Ψήφισμα, το πρώτο σε διακρατική προσφυγή, αναφορικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) της 10ης Μαΐου 2001 στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας.  
   
Η υπουργός είπε ότι έγιναν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με παρουσίαση της σχετικής μαρτυρίας, η οποία συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό εγγράφων, στα οποία τονίζεται πως η τέταρτη Διακρατική προσφυγή, παραβιάζεται συνεχώς.  
   
Ανέφερε επίσης ότι η Διακρατική προσφυγή δεν αφορά μόνο περιουσίες, αλλά και θέματα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων στην Καρπασία και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυρία Μαρκουλλή είπε ότι ζητείται δήλωση του ΕΔΑΔ ότι η τέταρτη Διακρατική προσφυγή δεν έχει καμία σύνδεση με τις ατομικές προσφυγές.