Ο κεντρώος Γάλλος πολιτικός Ερβέ Μορέν ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, εξέλιξη που ενδέχεται να σημάνει την μείωση του ποσοστού του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί, που διεκδικεί την επανεκλογή του στις εκλογές του Απριλίου.   Ο πρώην υπουργός Άμυνας είναι επικεφαλής του κόμματος του Νέου Κέντρου και έχει την υποστήριξη περίπου 20 βουλευτών, γερουσιαστών και ευρωβουλευτών.  

«Δεν βλέπω οποιοσδήποτε από όσους έχουν διακηρύξει ότι θα είναι αντίπαλοί μου να έχουν τις ιδέες που θα επέτρεπαν στη Γαλλία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτού του μεταβαλλόμενου κόσμου», είπε ο Μορέν στην εκδήλωση στην οποία έκανε γνωστό ότι διεκδικεί το ύπατο αξίωμα του γαλλικού κράτους.  

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ακολούθησε εκείνη του Φρανσουά Μπαϊρού, ηγέτη του κεντρώου κόμματος MoDem, την Πέμπτη.  

Ο Μορέν και ο Μπαϊρού θεωρείται απίθανο να κερδίσουν, αλλά μπορεί να αποσπάσουν τις πολύτιμες ψήφους των πιο μετριοπαθών από τους υποστηρικτές του κόμματος UMP του Σαρκοζί που έχουν απογοητευτεί με τη σκληρή στάση του προέδρου σε ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης κ.ά.  


Πηγή: kathimerini.gr