Στη χώρα του, από τη Σαουδική Αραβία, επέστρεψε ο απερχόμενος πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, αφού προηγουμένως είχε υπογράψει την εκχώρηση της εξουσίας στον αντιπρόεδρό του. Η ξαφνική επιστροφή του εξόργισε τους διαδηλωτές, που τον κατηγορούν για την αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη χώρα, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από το Φεβρουάριο, και απαιτούν ο Σάλεχ -ο οποίος κυβέρνησε επί 33 χρόνια- και κορυφαίοι συνεργάτες του να προσαχθούν στην δικαιοσύνη.  

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι ο Σάλεχ θα ταξίδευε στη Νέα Υόρκη μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Δημοσιεύματα διαφόρων ΜΜΕ -τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν- ανέφεραν ότι θα μετανάστευε σε κάποια αραβική χώρα μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.  

Ο αντιπρόεδρος της Υεμένης ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Φεβρουαρίου, ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης έλαβε εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα κυβερνήσει ως την οριστική αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία.  

Ωστόσο η αναταραχή συνεχίστηκε, με σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε σιίτες αντάρτες και σουνίτες ισλαμιστές να αναφέρονται στο βορρά. Πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 25 νεκρούς, περιλαμβανομένων 6 ξένων, κατά σουνιτικές πηγές.  


Πηγή: kathimerini.gr