Επίθεση από ένοπλους κουκουλοφόρους δέχθηκε εκλογικό κέντρο στη πρωτεύουσα της επαρχίας Κατάνγκα του Κονγκό, όπου διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Επίθεση επίσης δέχθηκαν τρία εκλογικά κέντρα στο γειτονικό αντιπολιτευόμενο κρατίδιο Κασάι από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τα έκαψαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα, ενώ θύματα ενδέχεται να υπάρχουν και από την πλευρά των δραστών.

Σήμερα,  οι αρχές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αποφάσισαν να προχωρήσουν στην διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών αψηφώντας τις εκκλήσεις να καθυστερήσουν λόγω οργανωτικών προβλημάτων και παρατυπιών.

Περίπου 32 εκατ. κονγκολέζοι πολίτες καλούνται στις κάλπες για να αναδείξουν τον πρόεδρο και τα 500 μέλη της βουλής στη χώρα που έχει έκταση σχεδόν ίση με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου δεν έχει ακόμα επέλθει πλήρης ειρήνευση έπειτα από 15 χρόνια συγκρούσεων.

Την προεδρία διεκδικούν 11 υποψήφιοι, με φαβορί τον απερχόμενο πρόεδρο Ζοζέφ Καμπιλά, οι προεκλογικές αφίσες του οποίου διατρανώνουν εδώ και ένα μήνα πόσο βέβαιος είναι για τη νίκη του: «100% σίγουρος».

Ο σημαντικότερος αντίπαλός του είναι ο Ετιέν Τσισεκέντι, 78 ετών, επικεφαλής της Ένωσης για την Δημοκρατία και την Κοινωνική Πρόοδο (UDPS), αλλά οι πιθανότητες που έχει να κερδίσει χαρακτηρίζονται ελάχιστες, καθώς η αντιπολίτευση δεν παρουσίασε ένα κοινό υποψήφιο ενώ ο πρόεδρος διαθέτει μεγάλη ισχύ και προβάλλεται από τα κρατικά ΜΜΕ.

Η πορεία προς τις εκλογές, που είχαν αναβληθεί επανειλημμένα και είναι μόλις η δεύτερη τέτοια διαδικασία μετά το επίσημο τέλος του πολέμου το 2003, αμαυρώθηκε από επεισόδια και οι συγκεντρώσεις του σαββατοκύριακου ακυρώθηκαν από τις αρχές έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις. Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, ενώ ο Τσισεκέντι εμποδίστηκε να πραγματοποιήσει μια ομιλία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε μήνυμά του λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες στη ΛΔ Κονγκό να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση», ενώ χαρακτήρισε την διαδικασία ιστορική και ένα σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί σταθερότητα και ανάπτυξη στην χώρα της κεντρικής Αφρικής, η οποία παρά το εξαιρετικά πλούσιο υπέδαφός της μαστίζεται από τη φτώχεια.

Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την 6η Δεκεμβρίου.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ