Ουρές σχηματίζουν οι πολίτες της Αιγύπτου έξω από τα εκλογικά κέντρα, την πρώτη ημέρα των εκλογών που διεξάγονται στη χώρα. Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές της μετά Μουμπάρακ εποχής, που θεωρούνται ως το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας. Η εκλογική διαδικασία έχει αμαυρωθεί από τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στον στρατό, με πολλούς να θεωρούν ότι και μετά τις εκλογές το Στρατιωτικό Συμβούλιο θα βρει τρόπο να αγκιστρωθεί στην εξουσία.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν τη Δευτέρα σε εννέα από τις 27 περιφέρειες της χώρας για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διαρκεί δύο ημέρες και αφορά μεγάλες περιφέρειες όπως του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και του Λούξορ, που αποτελούν το εν τρίτον των περιφερειών της χώρας.

Στην εκλογική διαδικασία καλούνται να λάβουν μέρος 17,5 από τα 40 εκατομμύρια των Αιγυπτίων ψηφοφόρων.

Θα ακολουθήσει η διεξαγωγή δύο ακόμη γύρων που θα αφορούν τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της Αιγύπτου. Η εκλογική διαδικασία που θα αναδείξει ποιοι θα καταλάβουν τις 508 έδρες της Λαϊκής Συνέλευσης (Κάτω Βουλή) θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Τα τελικά αποτελέσματα έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν στις 13 Ιανουαρίου, και βασικό καθήκον της νέας Βουλής θα είναι να συντάξει το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου.

Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Σούρα, της Ανω Συμβουλευτικής Βουλής, η οποία θα διεξαχθεί από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Μαρτίου.

Η πλατεία Ταχρίρ παραμένει γεμάτη από διαδηλωτές που ζητούν από το στρατό να παραδώσει άμεσα την εξουσία της χώρας, και την ίδια στιγμή το Στρατιωτικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει σε «ταραχοποιούς» να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία.

Την ώρα που ο στρατάρχης Ταντάουι, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου και υπουργός Αμυνας του Χόσνι Μουμπάρακ επί μία 20ετία, ισχυρίζεται ότι «ξένος δάκτυλος» βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη αναταραχή, οι πολίτες της Αιγύπτου παραμένουν τουλάχιστον δύσπιστοι.

Παρ' όλα αυτά αρκετοί Αιγύπτιοι παραμένουν αισιόδοξοι. «Αυτές είναι οι πρώτες πραγματικές εκλογές εδώ και 30 χρόνια. Οι Αιγύπτιοι φτιάχνουν ιστορία» δήλωσε ο 34χρονος Γουαλίντ Αττα, περιμένοντας σε ουρά έξω από εκλογικό κέντρο στην Αλεξάνδρεια.

«Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ και συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία» είπε μια 55χρονη γυναίκα. «Πριν ποιο ήταν το νόημα;» αναρωτήθηκε.

«Υπάρχουν μόνο δύο διαδρομές. Η επιτυχία των εκλογών που οδηγούν την Αίγυπτο στην ασφάλεια ή επικίνδυνα εμπόδια που εμείς στις Ενοπλες Δυνάμεις, ως μέρος του αιγυπτιακού λαού, δεν θα επιτρέψουμε» δήλωσε την Κυριακή ο στρατάρχης Ταντάουι.

Η κατάσταση στην πλατεία Ταχρίρ -που μέτρησε 40 νεκρούς σε εννέα ημέρες- έχει ηρεμήσει και πολλοί πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.