Σφοδρή επίθεση κατά του Βερολίνου και του Νικολά Σαρκοζί εξαπέλυσε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση στη Γαλλία θεωρώντας ότι η Γερμανία  αδιαφορεί για το συμφέρον συνολικά της Ευρώπης και ότι ο γάλλος πρόεδρος είναι «πειθήνιος εταίρος» της Μέρκελ. «Είναι απαράδεκτο η Άνγκελα Μέρκελ να θέλει να ταυτίσει το συμφέρον της Ευρώπης με τα συμφέροντα της Γερμανίας. Είναι ακόμη πιο απαράδεκτο που ο Νικολά Σαρκοζί (...) δεν συμπεριφέρεται παρά σαν πειθήνιος, ανίκανος εταίρος της Γερμανίας», δήλωσε ο Μπενουά Αμόν, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Η κυρία Μέρκελ παραμένει ανυποχώρητη και δεν θέλει να ακούσει τη φωνή της λογικής: να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παίξει το ρόλο που έχουν όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό τους για την άρνηση της Γερμανίας να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες της ΕΚΤ. «Πρέπει να πω ότι η στάση της Γερμανίας, οι απαιτήσεις της που ανανεώνονται αδιάκοπα, η επιμονή της να αρνείται στην ΕΚΤ να γίνει αυτό που λαϊκά ονομάζουμε δανειστής της τελευταίας ευκαιρίας, θέτει ένα σοβαρό πρόβλημα», είπε ο Βεντρίν μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Η στάση αυτή είναι το λιγότερο ενοχλητική, δεδομένου ότι η Γερμανία μπλοκάρει κάτι που φαίνεται ότι, όπως λένε Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, είναι η μοναδική λύση για να απωθηθούν ριζικά οι επιθέσεις των αγορών», κατέληξε.