Ένας από τους περίπου 30 διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας σε πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, έχασε τη ζωή του, όταν η αστυνομία διέλυσε την σκηνή τους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές είναι όλοι τους επιζήσαντες της πυρηνικής καταστροφής στο Τσερνομπίλ και διαμαρτύρονταν από τις 14 Νοεμβρίου στην πόλη Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας για τις μειώσεις στις συντάξεις που λάμβαναν από το δημόσιο για τη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της καταστροφής του 1986.

Υπάλληλοι του υπουργείου εκτάκτων καταστάσεων είχαν προμηθεύσει τους διαδηλωτές με μία τεράστια θερμαινόμενη σκηνή για να μπορούν να κοιμούνται τα βράδια μέχρι να λυθεί το ζήτημά τους. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε παράνομη την διαμαρτυρία τους την περασμένη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής των διαδηλωτών Νικολάι Γκοντσάροφ είπε στους δημοσιογράφους:

“H αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην κεντρική σκηνή το βράδυ της Κυριακής και απομάκρυνε την γεννήτρια ρεύματος και μία σόμπα και έκοψε την ηλεκτροδότηση». Σύμφωνα με τον Γκοντσάροφ, μετά την έφοδο της αστυνομίας, ο 70χρονος Γενάντι Κονοπλίοφ αισθάνθηκε άσχημα και εξέπνευσε μέσα στο ασθενοφόρο. Το περιστατικό αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το Ντόνετσκ είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του και κατά παράδοση στηρίζει τον ίδιο και το κόμμα του.

Πηγή: enet.gr