Η απάντηση της Βρετανίας στην υποβάθμιση των διμερών διπλωματικών σχέσεων από το Ιράν θα είναι σθεναρή και θα έρθει σε συνεργασία με τους συμμάχους της, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Όπως εξήγησε ο Βρετανός υπουργός από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, η κίνηση του ιρανικού Κοινοβουλίου να ζητήσει υποβάθμιση των σχέσεων ήταν αντιπαραγωγική και «άλλο ένα δείγμα της συνεχιζόμενης απροθυμίας του Ιράν να συμμετάσχει σε διάλογο».

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, σε επίπεδο ΕΕ, η Γαλλία πιέζει για την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου στην Ένωση αλλά για την ώρα δεν συμμερίζονται τη θέση της άλλες χώρες. Οι όποιες αποφάσεις για το ζήτημα θα παραπεμφθούν για μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 8/9ης Δεκεμβρίου, η οποία μάλλον θα καλύψει κατά κύριο ζητήματα που αφορούν την Ευρωζώνη.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των υπουργών Εξωτερικών όπου το Ιράν θα τεθεί ψηλά στην ατζέντα μετά και την δημοσίευση της έκθεσης της ΙΑΕΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που αφορά και την κατασκευή ατομικών βομβών παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές της Τεχεράνης..

Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει καταρχήν στην άσκηση κυρώσεων σε 180 πρόσωπα και σε άσκηση πίεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα. Τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία πρόταση νόμου που προβλέπει υποβάθμιση των σχέσεων με τη Βρετανία και ουσιαστικά δείχνει την έξοδο στον πρεσβευτή της Βρετανίας.

Η απόφαση ήρθε σε απάντηση για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Λονδίνο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Την ιρανική απόφαση καταδίκασε ακόμη η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Επιπλέον στην Τεχεράνη επρόκειτο να συναντηθούν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συζητήσουν την αντίδρασή τους.

Πηγή: in.gr