Μόνο 23 χώρες προχώρησαν στην επιβολή της θανατικής ποινής το 2010, πολλές δεν εφαρμόζουν πλέον τη θανατική ποινή χωρίς να την έχουν καταργήσει με νόμο, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για «βήματα προς τα πίσω» εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προειδοποίησε σήμερα η καθολική κοινότητα Sant' Egidio. Τουλάχιστον 20 υπουργοί, πολλοί από τη Μαύρη Αφρική, μετείχαν σήμερα στη Ρώμη στη Διεθνή Ημέρα «Πόλεις για τη ζωή, πόλεις κατά της θανατικής ποινής», που διοργάνωσε η καθολική αυτή κοινότητα.

Σχεδόν 1.400 πόλεις σε 87 χώρες δέχτηκαν να μετάσχουν στην εκστρατεία αυτή για την πλήρη κατάργηση της ποινής του θανάτου, σύμφωνα με την Sant' Egidio.

Το 2010, δύο χώρες προστέθηκαν στα κράτη που δεν εφαρμόζουν πλέον την εσχάτη των ποινών: η Γκαμπόν την κατήργησε με νόμο και η Μογγολία εντάχθηκε στο μορατόριουμ που προτείνει ο ΟΗΕ.

Συνολικά, 139 χώρες ανά τον κόσμο κατήργησαν με νόμο τη θανατική ποινή ή επί της ουσίας, ενώ 58 τη διατήρησαν.

«Λιγότερες από τις μισές χώρες που έχουν διατηρήσει τη θανατική ποινή την εφάρμοσαν, και σε λιγότερο από το ένα τρίτο των χωρών αυτών, θανατικές καταδίκες εκτελέστηκαν αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια», είπε ο Μάριο Μαρατσίτι, ο εκπρόσωπος της κοινότητας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τις ισχυρές διεθνείς πιέσεις που ασκούνται ώστε να πειστούν οι χώρες αυτές να εγκαταλείψουν το μέτρο αυτό.

 Ο πρόεδρος της Sant' Egidio, ο Μάρκο Ιμπαγκλίτσο, εξέφρασε ωστόσο ανησυχία ότι η οικονομική κρίση συντείνει ώστε «επιφανειακοί λαϊκιστές» να επαναλαμβάνουν με επιτυχία παλιά επιχειρήματα για τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της θανατικής ποινής. 

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, η νέα ιταλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Πάολα Σεβερίνο τόνισε ότι η «Ιταλία θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή κατά της εσχάτης των ποινών... σε όλα τα αρμόδια όργανα».
TAGS