Στα χνάρια του Γιώργου Παπανδρέου βάδισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, βρίσκοντας έναν ιδιόμορφο τρόπο για να σχολιάσει το απεργιακό «κύμα» που κατακλύζει τη χώρα, με αποκορύφωμα την αυριανή πανεθνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο κέντρο της Σόφιας. Στην συγκέντρωση της Τετάρτης αναμένεται να προσέλθουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, από όλη τη χώρα, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 2012 (έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε νωρίτερα ανακοινωθεί), αλλά και για την ακολουθούμενη «πολιτική σκληρής λιτότητας».

«Η πανεθνική διαμαρτυρία είναι για όλους όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν. Κι εγώ διαμαρτύρομαι. Διαμαρτύρομαι επειδή, εδώ και χρόνια, εκείνοι (τα συνδικάτα) δεν διαμαρτύρονταν, όταν έπρεπε να το κάνουν. Με μεγάλη μου χαρά θα πήγαινα να διαμαρτυρηθώ ενάντια σε εκείνους, που μού άφησαν χρέη δισεκατομμυρίων, που τώρα αναγκάζομαι εγώ να πληρώνω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ χαρακτήρισε «ανούσιες» τις απεργίες των σιδηροδρομικών υπαλλήλων και των καλλιεργητών σιτηρών, που απειλούν να «παραλύσουν» την κυκλοφορία στη χώρα από αύριο, επειδή, όπως χαρακτηριστικά είπε, «λεφτά δεν υπάρχουν».

«Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε επειδή δεν έχουμε πού να πάμε», τόνισε ο κ. Ντιάνκοφ, αναφερόμενος στην απεργία των εργαζομένων στους Βουλγαρικούς Κρατικούς Σιδηρόδρομους, που συνεχίζεται, σήμερα, για έκτη μέρα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Βούλγαρος υπουργός, σε τηλεοπτική εμφάνισή του, ο οργανισμός θα χρεοκοπήσει σε δέκα μέρες και τότε οι μεταγωγές φορτίων θα αποκρατικοποιηθούν, ενώ ενώ για τις επιβατικές μεταφορές θα ιδρυθεί νέα εταιρεία.

Απορία για την εκπεφρασμένη πρόθεση των Βούλγαρων αστυνομικών να συμμετάσχουν στο πανεθνικό συλλαλητήριο εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ, σύμφωνα με τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με τα συνδικάτα των αστυνομικών.