Ικανοποίηση ΗΠΑ για τις μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένες από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στη Μιανμάρ, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στον πρόεδρο της χώρας Θέιν Σέιν, ο οποίος χαιρέτισε το «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις των δύο χωρών.  
«Είμαι εδώ γιατί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμά και εγώ είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέτρα που εσείς και η κυβέρνηση σας λάβατε για το καλό του λαού σας», υπογράμμισε η Κλίντον από την πρωτεύουσα της Μιανμάρ ΝαΪπιιντάου.

«Η επίσκεψή σας είναι η πρώτη σε πέντε δεκαετίες. Η επίσκεψή σας είναι ιστορική και θα αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις» των δύο χωρών, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μιανμάρ.

«Εκτιμώ την ατμόσφαιρα που δημιουργήσατε για φιλικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από αυτή το 1955 του Τζον Φόστερ Ντάλες και πραγματοποιείται μετά την κατάργηση της χούντας που ακολούθησαν οκτώ μήνες σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη Μιανμάρ.

Η χώρα, που εξακολουθεί να ελέγχεται τους στρατιωτικούς, επέτρεψε την επιστροφή στην πολιτική σκηνή στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σού Κίι, η οποία παρέμενε, μέχρι και πριν ένα χρόνο, σε κατ' οίκον περιορισμό.

Επίσης το νέο καθεστώς απελευθέρωσε τον Οκτώβριο περίπου 200 πολιτικούς κρατούμενους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο