Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένες από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στη Μιανμάρ, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στον πρόεδρο της χώρας Θέιν Σέιν, ο οποίος χαιρέτισε το «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις των δύο χωρών.  
«Είμαι εδώ γιατί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμά και εγώ είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέτρα που εσείς και η κυβέρνηση σας λάβατε για το καλό του λαού σας», υπογράμμισε η Κλίντον από την πρωτεύουσα της Μιανμάρ ΝαΪπιιντάου.

«Η επίσκεψή σας είναι η πρώτη σε πέντε δεκαετίες. Η επίσκεψή σας είναι ιστορική και θα αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις» των δύο χωρών, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μιανμάρ.

«Εκτιμώ την ατμόσφαιρα που δημιουργήσατε για φιλικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από αυτή το 1955 του Τζον Φόστερ Ντάλες και πραγματοποιείται μετά την κατάργηση της χούντας που ακολούθησαν οκτώ μήνες σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη Μιανμάρ.

Η χώρα, που εξακολουθεί να ελέγχεται τους στρατιωτικούς, επέτρεψε την επιστροφή στην πολιτική σκηνή στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σού Κίι, η οποία παρέμενε, μέχρι και πριν ένα χρόνο, σε κατ' οίκον περιορισμό.

Επίσης το νέο καθεστώς απελευθέρωσε τον Οκτώβριο περίπου 200 πολιτικούς κρατούμενους.