Έκκληση για ενίσχυση του Αφγανιστάν με οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας, έκανε ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, σε συνέντευξή του την Κυριακή στο εβδομαδιαίο Der Spiegel. 
Μάλιστα, ο κ. Καρζάι υπογράμμισε ότι η χώρα του χρειάζεται μία μεγάλη οικονομική δέσμευση από τις ξένες δυνάμεις. 

Τη Δευτέρα αρχίζει στη Βόννη διάσκεψη για το Αφγανιστάν, 10 χρόνια μετά την πρώτη διάσκεψη για το Αφγανιστάν στη γερμανική πόλη.  

Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014, ενώ η χώρα μαστίζεται από πολλά προβλήματα, όπως η φτώχεια και η διακίνηση των ναρκωτικών.  

Στη διεθνή διάσκεψη δε θα συμμετάσχει το Πακιστάν, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την διαμαρτυρία της για την πρόσφατη επίθεση του ΝΑΤΟ από την οποία σκοτώθηκαν 24 Πακιστανοί στρατιώτες.  

Σύμφωνα μα τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλλε, οι συζητήσεις θα εστιαστούν στην ασφάλεια της χώρας στο εσωτερικό εν όψει της αποχώρησης των ξένων στρατιωτών, την εσωτερική συμφιλίωση και την μακρόχρονη υποστήριξη του Αφγανιστάν από τις άλλες χώρες.  

Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Αφγανιστάν θα χρειαστεί περίπου 7 δισ. δολάρια το χρόνο από τη διεθνή κοινότητα για να αποπληρώσει τα χρέη του που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας, για αρκετά χρόνια αφότου θα έχουν φύγει τα ξένα στρατεύματα.