Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Περού ο πρόεδρος της χώρας Ογιάντα Ουμάλα, καθώς στην επαρχία Καζαμάρκα τις τελευταίες δέκα ημέρες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά σχεδίου κατασκευής ορυχείου χρυσού και χαλκού.   Σε μήνυμά του ο Ουμάλα ανακοίνωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για μια χρονική περίοδο 60 ημερών με στόχο να αποκατασταθεί «η ειρήνη και η τάξη».

Η απόφαση ελήφθη μετά τις άκαρπες συνομιλίες με εκπροσώπους των διαδηλωτών που αντιτίθενται στην κατασκευή του ορυχείου Conga του αμερικανικού ομίλου Newmont.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την επέμβαση του στρατού για να βοηθήσει την αστυνομία στην διατήρηση της τάξης, ενώ προβλέπει την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες η επαρχία Καζαμάρκα έχει παραλύσει εν μέρει λόγω διαδηλώσεων και οδοφραγμάτων που έστησαν οι αντιτιθέμενοι στην κατασκευή ορυχείου χρυσού και χαλκού μέχρι το 2014-η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα στον τομέα αυτό, ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι διαδηλωτές επικαλούνται τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του ορυχείου στους υδάτινους πόρους και γενικά στο περιβάλλον.