«Θετικά απάντησε» η Συρία στο αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου να αποσταλούν παρατηρητές στη χώρα για να εγγυηθούν την υλοποίηση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντέσι.
«Η Συρία απάντησε θετικά στο ερώτημα για την υπογραφή του πρωτοκόλλου», για τους παρατηρητές· πρόκειται για «ένα πρωτόκολλο συνεργασίας που στηρίζεται στο όραμα της Συρίας για αυτήν τη συνεργασία», αναφέρεται σε μήνυμα που εστάλη χθες το βράδυ στον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, διευκρίνισε ο Μακντέσι.

Το Σάββατο αραβική υπουργική επιτροπή που συνήλθε στη Ντόχα έδωσε προθεσμία στη Συρία ως την Κυριακή να υπογράψει το πρωτόκολλο για την αποστολή παρατηρητών, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την καταγραφή των γεγονότων στη χώρα, ώστε η Δαμασκός να αποφύγει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Ωστόσο αξιωματούχος στο Κατάρ είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι δεν αναμενόταν καμία αντιπροσωπεία της Συρίας για να υπογράψει το πρωτόκολλο, καθώς η Δαμασκός είχε ζητήσει "νέες διευκρινίσεις" πάνω στο κείμενο αυτό.

Την ίδια ώρα η κατασταλτική μηχανή του συριακού καθεστώτος δεν σταματά την δράση της. Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από τις δυνάμεις ασφαλείας και προσκείμενες στο καθεστώς ένοπλες ομάδες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά ηλικίας 11, 14 και 16 ετών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο.

Μετά τις δυτικές κυρώσεις που αποσκοπούν στον τερματισμό της καταστολής αυτής, η οποία έχει προκαλέσει από το Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 4.000 θανάτους, ο Αραβικός Σύνδεσμος ενέτεινε κι άλλο την απομόνωση του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επιβάλλοντας και αυτός κυρώσεις, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου.