Στους Βιετναμέζους έριξε το φταίξιμο για τους θανάτους εκατομμυρίων πολιτών της Καμπότζης ο Νουόν Τσέα, γνωστός και ως «Αδελφός Νούμερο Δύο», ο οποίος υπήρξε το δεξί χέρι του μαοϊστή ηγέτη Πολ Ποτ. Οι Ερυθροί Χμερ «δεν ήταν κακοί άνθρωποι, δεν ήταν εγκληματίες» είπε στη δίκη των τριών ανώτατων στελεχών των Ερυθρών Χμερ -ανάμεσά τους και ο ίδιος. «Δεν θέλω οι επόμενες γενιές να παρερμηνεύσουν την ιστορία» είπε ο Νουόν Τσέα στο δικαστήριο. «Δεν θέλω να παρεξηγήσουν τους Ερυθρούς Χμερ, να νομίζουν ότι είναι κακοί άνθρωποι, ότι είναι εγκληματίες. Αυτό δεν είναι αλήθεια» πρόσθεσε.

Ο 85χρονος Νουόν Τσέα δήλωσε ότι οι δολοφονίες περίπου δύο εκατομμυρίων πολιτών της Καμπότζης έγιναν από κακοποιούς και από Βιετναμέζους.

«Αυτά τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν έγιναν από πολίτες της Καμπότζης. Οι Βιετναμέζοι ήταν που σκότωσαν του πολίτες της Καμπότζης» είπε.

Οι τρεις αξιωματούχοι των Ερυθρών Χμερ κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το κατηγορητήριο έχει χωριστεί, εξαιτίας φόβων ότι ορισμένοι από τους κατηγορούμενους (όλοι άνω των 80 ετών) δεν θα ζήσουν τόσο ώστε να ακούσουν τη δικαστική απόφαση για τα εγκλήματα αυτά που σφράγισαν ένα από τα μελανότερα κεφάλαια του 20ού αιώνα, και ότι η υπεράσπισή τους θα επικεντρωθεί σε μια στρατηγική κωλυσιεργίας.

Τα πολιτικά στελέχη του καθεστώτος καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τη προσχεδιασμένη και μεθοδική εφαρμογή μεταξύ 1975 και 1979 μιας μαρξιστικής ουτοπίας που αφάνισε -εξαιτίας της εξαντλητικής εργασίας, της πείνας, της αρρώστιας ή ύστερα από βασανιστήρια και εκτελέσεις- περίπου δύο εκατομμύρια Καμποτζιανούς, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας εκείνη την εποχή.

Οι μαοϊστές Ερυθροί Χμερ, υπό την ηγεσία του Πολ Ποτ, εξόντωσαν όσους τόλμησαν να αμφισβητήσουν το πρόγραμμά τους, όταν αποφάσισαν να καταργήσουν κάθε έννοια ιδιοκτησίας και ιεραρχίας και να εγκαθιδρύσουν ένα αυστηρό καθεστώς κολεκτιβοποίησης.

Ο όρος γενοκτονία χρησιμοποιείται κατά κόρον ως αναφορά για την εποχή εκείνη αλλά οι ωμότητες που διαπράχθηκαν εναντίον του πληθυσμού των Χμερ δεν αναγνωρίζονται ως γενοκτονία από τον ΟΗΕ. Η κατηγορία αυτή αφορά μόνο τη σφαγή των Βιετναμέζων και της μειονότητας των μουσουλμάνων Τσαμ.


Πηγή: in.gr