Μία ημέρα μετά τα αναπάντεχα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία, όπου το κόμμα του πρωθυπουργού και μελλοντικού προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν έχασε περίπου 15 μονάδες, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν τη Δευτέρα σε διαδήλωση εναντίον του καταγγέλλοντας ότι αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών. Η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 5-10 χιλιάδες ανθρώπους, αναφέρει το Associated Press. Μικρή ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε προς τα γραφεία της Κεντρικής εκλογικής Επιτροπής αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία που προχώρησε και σε προσαγωγές.

Ακόμη, μερικές εκατοντάδες μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας και αυτοί την εκλογική διαδικασία. Μόνο επτά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές καθώς άλλα –μεταξύ τους το κόμμα του πολέμιου του Πούτιν, Μπόρις Νεμτσόφ– δεν έγιναν δεκτά για διάφορους λόγους και με διάφορες προφάσεις.

Στην πράξη η υποχώρηση στα ποσοστά δεν θα επηρεάσει δραστικά τους συσχετισμούς στη Δούμα αλλά η πτώση τα ποσοστά έχει συμβολική σημασία καθώς κατέδειξε την δυσαρέσκεια έναντι του πρωθυπουργού που κυριαρχεί για περισσότερα από δέκα χρόνια στην πολιτική σκηνή της χώρας και έχει οικοδομήσει το προσωπικό του σύστημα εξουσίας.

Με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε τρεις μήνες, ο Πούτιν μάλλον δεν κινδυνεύει να τις χάσει και να επιστρέψει στην εξουσία αλλά η ενίσχυση των ποσοστών της φαίνεται ότι θα ενδυναμώσει την αντιπολίτευση, η οποία για χρόνια καταγγέλλει ότι η κεντρική εξουσία την υπονομεύει.

Πηγή: in.gr