Την εκταφή της σορού του Νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα ζήτησε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, προκειμένου να εξεταστούν οι φήμες ότι μπορεί να τον δηλητηρίασαν. Ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής πέθανε στο Σαντιάγο στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, σε ηλικία 69 ετών, δώδεκα ημέρες αφότου ανέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα ο Αγκούστο Πινοσέτ.

Το πιστοποιητικό θανάτου του Πάμπλο Νερούδα αναφέρει ως αιτία θανάτου τον καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, ο πρώην οδηγός, Μανουέλ Αράγια, του δήλωσε ότι του χορηγήθηκε μία ένεση που προκάλεσε ανακοπή καρδιάς. Επίσης, ανέφερε ότι ο ποιητής λίγες ώρες πριν πεθάνει περπατούσε και μιλούσε μαζί του κανονικά.

Ο Αράγια ισχυρίζεται ότι πράκτορες χορήγησαν με ένεση δηλητήριο στον Νερούδα στο νοσοκομείο υπό τις οδηγίες του Πινοσέτ.
Δικηγόρος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Εδουάρδο Κοντρεράς, δήλωσε ότι υπάρχουν αμφιβολίες γύρω από τον θάνατο του ποιητή.

Ο Κοντρεράς αναφέρει ότι το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν ο Πάμπλο Νερούδα για τον καρκίνο του έγινε μία παυσίπονη ένεση και λίγη ώρα αργότερα πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ωστόσο, θεωρεί ότι έλαβε θανατηφόρα ένεση.


Πηγή: Έθνος