Ακύρωση τουλάχιστον 200 πτήσεων, καθυστέρηση άλλων 125 αλλά και υποψίες ότι δεν πρόκειται για ένα απλό καιρικό φαινόμενο, προκάλεσε το σύννεφο ομίχλης που καλύπτει από τη Δευτέρα το αεροδρόμιο του Πεκίνου. Η πρόβλεψη της εφημερίδας China Daily, μιλά για έντονη ομίχλη από το Σάββατο που θα προκαλούσε την καθυστέρηση πτήσεων και έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους. Ωστόσο, κρύος δυνατός αέρας στην ανατολική και κεντρική πλευρά της Κίνας αναμενόταν να «διώξει την ομίχλη μακριά».   

Οι ανησυχίες για σταθερή μόλυνση του κινεζικού αέρα εντείνονται, καθώς από τον περασμένο μήνα η Κίνα καλύπτεται από ελαφριά στρώματα ομίχλης.   

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρόκειται για «νέφος» από τη μόλυνση, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι με αυτή την άποψη.  

Το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κίνα υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας, καθώς στον αέρα κυκλοφορούν σωματίδια «ικανά να διεισδύσουν στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού».   

Οι Κινέζοι, από την πλευρά τους, αντικρούουν την αμερικανική θέση εξηγώντας ότι πρόκειται για διαφορετικά συστήματα μέτρησης της μόλυνσης του αέρα.  

Οι ειδικοί αποδίδουν το «νέφος» στην αστικοποίηση και βιομηχανοποίηση της χώρας. Παρά την προσπάθεια μείωσης του αριθμού των αυτοκινήτων, εκτιμάται ότι στους δρόμους του Πεκίνου κινούνται πάνω από πέντε εκατομμύρια αυτοκίνητα, αυξημένα κατά 15% από το 2008.Πηγή: in.gr