Για συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ επί της ανάγκης επιβολής πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν κάνει λόγο ο επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, χωρίς πάντως να αναφέρεται σε πιθανό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της απαγόρευσης. Στους κόλπους της ΕΕ επικρατεί προβληματισμός σχετικά με τις συνέπειες ενός εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, και χώρες-μέλη που εξαρτώνται από το ιρανικό πετρέλαιο προβάλλουν αντιρρήσεις, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της περασμένης εβδομάδας οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον τομέα της ενέργειας με στόχο τον στρατηγικό πετρελαϊκό τομέα του Ιράν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ έκανε αναφορά στις ανησυχίες της Ελλάδας, λέγοντας ότι η ΕΕ θα εργαστεί με τους εταίρους της για να αντισταθμιστεί οποιαδήποτε έλλειψη.

Ερωτηθείς την Τρίτη από τους δημοσιογράφους εάν υπάρχει συναίνεση στο ζήτημα του πετρελαϊκού εμπάργκο, ο αρμόδιος για την Ενέργεια κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε: «Ναι, έτσι νομίζω». Ο ίδιος προσέθεσε πως η απαγόρευση πρέπει να είναι ευρύτερη και να συμπεριλαμβάνει αμφότερες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters.

«Νομίζω ότι η απαγόρευση στο πετρέλαιο είναι ένα σημαντικό εργαλείo, αλλά σε αυτή την πολιτική θα πρέπει να προσχωρήσουν και άλλες μεγάλες χώρες: οι ΗΠΑ, φυσικά, η Ρωσία. Όσο πιο πολλές, τόσο το καλύτερο» ανέφερε.

Ο κοινοτικός επίτροπος αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο σχετικά με το πότε μπορεί να εφαρμοστεί η όποια απαγόρευση. Οι σχετικές αποφάσεις σχετικά με το πετρελαϊκό εμπάργκο πιθανότατα θα παραπεμφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει πως εάν επιβληθεί εμπάργκο το πετρέλαιο θα φθάσει τα 250 δολάρια.

Πηγή: tovima.gr
TAGS