Τα τρία μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ιταλίας συμφώνησαν σήμερα να πραγματοποιήσουν μια ενωτική στάση εργασίας τριών ωρών την ερχόμενη Δευτέρα κατά του σχεδίου λιτότητας και της μεταρρύθμισης των συντάξεων της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, έγινε γνωστό από συνδικαλιστικές πηγές. Ως τώρα, η CGIL (πρώην κομμουνιστική αριστερά) από τη μια πλευρά και η CISL (χριστιανοδημοκράτες) και η UIL (σοσιαλιστές) από την άλλη είχαν ανακοινώσει απεργίες τεσσάρων και δύο ωρών αντιστοίχως κατά των μέτρων αυτών που υιοθετήθηκαν την Κυριακή.

Τα τρία συνδικάτα, τα οποία δραστηριοποιούνται χωριστά τα τελευταία χρόνια, συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν μια συνάντηση από τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη διάρκεια της οποίας θα του ζητήσουν "τις απαραίτητες αλλαγές" στο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει κυρίως το πάγωμα το 2012 και το 2013 της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για τις συντάξεις άνω των 960 ευρώ, την παράταση της διάρκειας των εισφορών για συνταξιοδότηση (στα 41 χρόνια για τις γυναίκες και στα 42 για τους άνδρες από 40 που είναι σήμερα) και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 62 χρόνια το 2012 έναντι των 60 που είναι σήμερα με προοπτική να εξισωθεί με εκείνη των ανδρών (66 χρόνια) το 2018.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες το βράδυ στην τηλεόραση πως έχει συνείδηση των θυσιών που ζητούνται από τους Ιταλούς και ιδιαίτερα από τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

"Τις διαμαρτυρίες, τις καταλαβαίνω, είναι δικαιολογημένες", δήλωσε υπογραμμίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση "δεν έχει εναλλακτική επιλογή", εφόσον η Ιταλία διατρέχει τον κίνδυνο "να μην μπορεί να πληρώσει πλέον τους μισθούς ούτε τις συντάξεις".

Η ανακοίνωση ενός κινήματος διαμαρτυρίας από τις CISL και UIL υπογραμμίζει την έντονη δυσαρέσκειά τους ενώ οι οργανώσεις αυτές είχαν επιδείξει μετριοπάθεια κατά τα τελευταία χρόνια και αρνούνταν ανέκαθεν να συνδεθούν με τις απεργίες της CGIL.