Ορκίστηκε σήμερα στην Αίγυπτο το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Καμάλ αλ-Γκανζούρι: ο νέος πρωθυπουργός έχει περισσότερες εξουσίες σε σχέση με τον προκάτοχό του αν και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο εξακολουθεί να έχει ευρείες αρμοδιότητες και να ελέγχει την πολιτική ζωή της χώρας. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε θητεύσει και κυβερνήσει υπό τον Μουμπάρακ, σε όλο το διάστημα μετά τον διορισμό του πριν από δύο εβδομάδες προσπαθούσε να σχηματίσει νέο υπουργικό συμβούλιο με κατά το δυνατόν ευρεία αποδοχή. Τελευταίος ορίστηκε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ένας πρώην επικεφαλής περιφεριακής διεύθυνσης ασφάλειας.

Εντωμεταξύ, το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο παραχωρεί μέρος των εξουσιών που ασκεί στον πρωθυπουργό Καμάλ αλ-Γκανζούρι, ωστόσο, εξακολουθεί να έχει στον έλεγχό του τις ένοπλες δυνάμεις και τη δικαιοσύνη. 

Παράλληλα, το Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα ορίσει συμβουλευτικό σώμα το οποίο θα καθοδηγήσει την εκατονταμελή επιτροπή που θα συντάξει το νέο Σύνταγμα της χώρας. Καθώς η συντακτική επιτροπή θα οριστεί από το Κοινοβούλιο στο οποίο υπερέχουν οι ισλαμιστές (μετριοπαθείς και μη), το σώμα φαίνεται σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της επιρροής τους.

Η αποκατάσταση της ηρεμίας στη χώρα και η αντιμετώπιση της επιβράδυνσης στην οικονομία –η στρατιωτική ηγεσία το απέδιδε στην πολιτική αναταραχή θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

Η μεταφορά των εξουσιών από το Συμβούλιο σε μία εκλεγμένη κυβέρνηση είναι από τα πάγια αιτήματα των πολιτών και των οργανώσεων που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή το πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η μακρά καθυστέρηση στη διαδικασία που προέβλεπε την πλήρη μετάβαση στις αρχές του 2013 προκάλεσε έκρηξη πριν από μερικές εβδομάδες αναγκάζοντας τον στρατό να επισπεύσει τις διαδικασίες μετάβασης με νέα καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουλίου.

Την οργή των διαδηλωτών έχουν προκαλέσει ακόμα και οι αργοί ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης. Με εξίσου αργούς ρυθμούς και κεκλεισμένων των θυρών συνεχίζεται και η δίκη του Μουμπάρακ που κρατείται βαριά άρρωστος όπως λένε οι συνήγοροί του.

Την Τετάρτη το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των συγγενών των θυμάτων για την αλλαγή των δικαστών χωρίς να αποσαφηνιστούν οι λόγοι. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Δεκεμβρίου.

Πηγή: in.gr