Ο πρώην κυβερνήτης του Ιλινόι, Ροντ Μπλαγκόγεβιτς, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να πουλήσει τη γερουσιαστική έδρα του Μπαράκ Ομπάμα, καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο σε ποινή 14 ετών για διαφθορά. Πρόκειται για μία από τις βαρύτερες ποινές για διαφθορά σε Αμερικανό πολιτικό. Ο Μπλαγκόγεβιτς, κυβερνήτης της πολιτείας το 2003-2009 εκλεγμένος με τους Δημοκρατικούς, ήταν από το νόμο υπεύθυνος να κινήσει τις διαδικασίες για την αναπλήρωσης της έδρας του Μπαράκ Ομπάμα μετά την εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σκοπός του κυβερνήτη ήταν να εξασφαλίσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία ή να εξασφαλίσει για τον ίδιο μία καλά αμειβόμενη δουλειά. Κατηγορείται πάντως ότι προσπάθησε να πουλήσει την έδρα ή ότι προσπάθησε να χρηματιστεί για να επηρεάσει την εκλογή του γερουσιαστή.

Στην απολογία του την Τετάρτη ζήτησε συγγνώμη για όσα κατηγορείται, μίλησε για τα «τρομερά λάθη» που διέπραξε και ζήτησε την επιείκεια των δικαστών. Οι συνήγοροί του πάντως επισήμαναν ότι τα 15-20 χρόνια που είχε προτείνει η εισαγγελία ήταν υπερβολική ποινή. Η υπερασπιστική τους γραμμή ήθελε τον κυβερνήτη να έχει εξαπατηθεί από συμβούλους του.

Σημειώνεται ότι και ο προκάτοχος του Μπλαγκόγεβιτς στην θέση του κυβερνήτη, ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Ράιαν εκτίει και αυτός ποινή 6,5 ετών για διαφθορά.

Πηγή: in.gr