Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τους διαδηλωτές, ενώ τόνισε πως εκατομμύρια δολάρια από ξένα ταμεία χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεαστούν οι ρώσοι ψηφοφόροι. Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις για τις καθημερινές διαδηλώσεις και όσους μετέχουν σε αυτές καταγγέλλοντας νοθεία και μεροληψία στις εκλογές της Κυριακής, ο Πούτιν κατηγόρησε την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ότι "έδωσε σήμα" στους αντίπαλους του Κρεμλίνου.

"Έδωσε το σήμα για την έναρξη" της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, είπε αναφέροντας ότι οι διαδηλωτές έδρασαν "με την υποστήριξη" της Ουάσινγκτον. 

Η Κλίντον "έδωσε το σήμα για ορισμένους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εντός της χώρας. Αυτοί πήραν το σήμα και με την υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισαν τη δράση". 

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τη διεξαγωγή των ρωσικών εκλογών, για τις οποίες η Κλίντον υποδήλωσε ότι δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες. 

Ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η αντιπολίτευση είχε το δικαίωμα να εκφραστεί, και με τις διαδηλώσεις, αλλά υπογράμμισε ότι κάθε παραβίαση του νόμου θα τιμωρηθεί, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Αν ο κόσμος ενεργεί με σεβασμό στο νόμο, πρέπει να τού δίδεται το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του", δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός. "Αν κάποιος παραβιάζει το νόμο, τότε οι δυνάμεις της τάξης και η κυβέρνηση πρέπει να απαιτούν το σεβασμό του νόμου με όλα τα νόμιμα μέσα", πρόσθεσε, ενώ χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με κινητοποιήσεις τις οποίες διέλυσε η αστυνομία.

"Είμαστε όλοι ενήλικες εδώ και καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι από τους διοργανωτές ενεργούν σύμφωνα με το γνωστό σενάριο και για δικούς τους ιδιοτελείς πολιτικούς στόχους".

Ουδείς θέλει να υπάρξει χάος στη Ρωσία, το οποίο οδηγεί, όπως είπε ο Πούτιν, στο "γνωστό σενάριο" των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης κατά των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

"Όλοι κατανοούμε πως μια μερίδα των οργανωτών των διαδηλώσεων δρουν σύμφωνα με ένα γνωστό σενάριο", δήλωσε ο Πούτιν. Η πλειοψηφία των Ρώσων δεν θέλει να επαναληφθεί η πολιτική αναταραχή που υπήρξε στο Κιργιστάν και την Ουκρανία, τόνισε.

"Αλλά ξέρουμε επίσης ότι στη χώρα μας ο κόσμος δεν θέλει η κατάσταση να εξελιχθεί όπως συνέβη στο Κιργιστάν ή πρόσφατα στην Ουκρανία. Κανείς δεν θέλει το χάος".

Στο μεταξύ η ρωσική αντιπολίτευση προγραμματίζει περισσότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παρά τις συνεχιζόμενες συλλήψεις και κρατήσεις διαδηλωτών, ανακοίνωσαν στελέχη της αντιπολίτευσης.

Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 70 κρατήσεις πολιτών επειδή διαδήλωσαν κοντά στην Πλατεία της Επανάστασης, στο κέντρο της Μόσχας αργά χθες Τετάρτη, τρίτη ημέρα της διαμαρτυρίας κατά των αποτελεσμάτων που αναδεικνύουν το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, νικητή των εκλογών.

Τουλάχιστον 47 μέλη της αντιπολίτευσης παραμένουν σήμερα στη φυλακή. Μεταξύ αυτών οι πολιτικοί Ιλία Γιάσιν και Αλεξέι Ναβάλνι--ο τελευταίος είναι γνωστός μπλόγκερ και επικριτής του Κρεμλίνου. Αυτοί θα παραμείνουν υπό κράτηση από πέντε έως 15 ημέρες, είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας. 

Σχεδόν 800 άνθρωποι τελούν υπό κράτηση από την Κυριακή, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Η Μόσχα είναι το κέντρο των διαδηλώσεων, με μικρότερες κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται στην Αγία Πετρούπολη και τη Σαμάρα, μια πόλη 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Οι επί της εκλογικής διαδικασίας ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ελεύθερες και δίκαιες τις εκλογές, κάτι για το οποίο διαφωνούν η αντιπολίτευση και διεθνείς παρατηρητές των εκλογών.