Η Γαλλία διεμήνυσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα γλιτώσει «από την δικαιοσύνη», απορρίπτοντας την διάψευσή του ότι διέταξε το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας να σκοτώνουν αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην σύγκρουση στη Συρία, που διαρκεί 9 μήνες. 

Όμως ο Άσαντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι μόνον ένας «τρελός» ηγέτης θα δολοφονούσε τους ίδιους του τους πολίτες και ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν υποστηρικτές της κυβέρνησής του.

«Όπως όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για την καταστολή θα πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα που διέπραξε στη Συρία επί μήνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό. «Δεν θα γλιτώσει από την δικαιοσύνη».

Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες, που πιέζουν πιο σθεναρά να υπάρξει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που να απειλεί την Δαμασκό με την επιβολή πολύ αυστηρών κυρώσεων, εάν δεν σταματήσει την καταστολή. Το Παρίσι πιέζει να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την διανομή βοήθειας στον πληθυσμό.

Ο Βαλερό χαρακτήρισε «προκλητικά» τα σχόλια του Άσαντ, είπε ότι στερούνται οποιασδήποτε «αξιοπιστίας» και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσης απέρριψε τις δηλώσεις Άσαντ.

Οι διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία έχουν αποτελματωθεί, καθώς ο Άσαντ απορρίπτει το σχέδιο που είχε προτείνει ο Αραβικός Σύνδεσμος.

 «Η Δαμασκός συνεχίζει να αρνείται επίμονα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Αραβικού Συνδέσμου και της διεθνούς κοινότητας (. . .) αλλά ο λαός της Συρίας και η διεθνής κοινότητα τον έχουν κρίνει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, το καθεστώς και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για την έκρηξη που σημειώθηκε σε πετρελαιαγωγό στην εξεγερμένη επαρχία Χομς. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι η έκρηξη προβλήθηκε από άγνωστους ενόπλους, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν απώλειες. 

Αντίθετα, ακτιβιστές στη Χομς είπαν ότι οι επιθέσεις έγιναν από κυβερνητικές δυνάμεις ώστε να «έχουν δικαιολογία» για να πραγματοποιήσουν επιδρομές στην επαρχία.

Ο αγωγός μεταφέρει αργό από την ανατολική Συρία σε ένα διυλιστήριο στη Χομς και ένα τμήμα του περνά από μια περιοχή κοντά στην Μπάμπα Αμρ.

Ο Όμαρ Χόμσι, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, είπε ότι πάνω από 130 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας από την Δευτέρα στις συνοικίες Χαλιντίγια και Μπάμπα Αμρ στη Χομς. 

Οκτώ από αυτούς σκοτώθηκαν σήμερα στην Χαλιντίγια, πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση κάλεσε όλους τους Σύρους πολίτες να αρχίσουν επ' αόριστον μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής από την Κυριακή, ενώ η οργάνωση Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού κάλεσε να υπάρξουν νέες μαζικές διαδηλώσεις αύριο.
TAGS