Πέντε γάλλοι κυανόκρανοι τραυματίστηκαν σήμερα σε μια επίθεση που είχε στόχο την περίπολό τους στην Τύρο στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος είπε ότι μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην ανατολική πλευρά της παράκτιας αυτής πόλης, την ώρα που οι γάλλοι στρατιώτες του ΟΗΕ επέβαιναν σε τζιπ κοντά στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Μπουρτζ αλ-Σάμλι. 

Στις 26 Ιουλίου, μια έκρηξη τα αίτια της οποίας παρέμειναν αδιευκρίνιστα είχε πλήξει αυτοκινητοπομπή της δύναμης του ΟΗΕ (FINUL) που έχει αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο, κοντά στη Σιδώνα, τραυματίζοντας έξι γάλλους κυανόκρανους.

 Η Γαλλία «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αποστολή της στους κόλπους της δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο και δεν θα δειλιάσει από τόσο απεχθείς ενέργειες», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ, μετά την επίθεση που είχε στόχο γάλλους κυανόκρανους.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη δειλή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί εναντίον της FINUL κατά την οποία τραυματίστηκαν πέντε γάλλοι κυανόκρανοι και ένας άμαχος στην Τύρο», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

«Η Γαλλία ζητεί να ριχτεί άπλετο φως στην επίθεση αυτή. Καλούμε τις λιβανικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι υπεύθυνοι να καταδικαστούν», πρόσθεσε ο Ζιπέ λέγοντας ότι το Παρίσι δεν θα ανεχτεί να πληγεί η ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού που έχει αναπτυχθεί στο Λίβανο στο πλαίσιο μιας διεθνούς ειρηνευτικής επιχείρησης.

«Η ασφάλεια και η ελευθερία των μετακινήσεων στρατιωτών της FINUL πρέπει να εξασφαλιστεί. Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποτραπούν τέτοιου είδους επιθέσεις», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι «η FINUL συνεισφέρει σημαντικά στην ειρήνη και την ασφάλεια του Λιβάνου σε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον».

Η FINUL αναπτύχθηκε το 1978 για να ελέγχει τα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ. Η αποστολή της παρατάθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των Λιβανέζων σιιτών της οργάνωσης Χεζμπολάχ, στον οποίο σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι.