προβληματισμένοι ηγέτες της Ε.Ε. συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες στις 8 Δεκεμβρίου, για τη Σύνοδο Κορυφής που είχε ως στόχο τη διάσωση του ευρώ, κι ενώ την ίδια ώρα ο Πάπας Βενέδικτος προσευχόταν για την Ιταλία και την Ευρώπη. Μάλλον έπρεπε να αφιερώσει και μία προσευχή και για τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, γράφει ο Economist. H διαρροή του προσχεδίου των ηγετών της Ε.Ε. που έκανε λόγο για «δημοσιονομική αυστηρότητα» με γνώμονα τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη, παρέπεμπε στα λόγια του Μάριο Ντράγκι προ ημερών, όταν σε τοποθέτησή του, πολλοί είχαν εικάσει ότι έκανε λόγο για μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, εφόσον οι πολιτικοί παρέδιδαν ένα σχέδιο που θα εγγυόταν την πειθαρχία των προϋπολογισμών των κρατών-μελών.  


Οι ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν να ήθελαν να χρησιμοποιήσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ το μεγάλο όπολο που εκείνος κρατά, με στόχο την προστασία μεγάλων και υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Παρ' όλα αυτά ο ιταλός τραπεζίτης φρόντισε να... μαζέψει τις προσδοκίες.  

Ο κ. Ντράγκι ακόμα και πριν από την Σύνοδο προσπάθησε να βάλει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών και να δηλώσει έκπληκτος από την ερμηνεία που δόθηκαν στα λόγια του. Επίσης έσπευσε να διαψεύσει άλλη μία ελπιδοφόρα προοπτική που έκανε λόγο για απευθείας δανεισμό της ΕΚΤ και ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στο ΔΝΤ, έτσι ώστε το Ταμείο με τη σειρά του να δανείσει κράτη της Ε.Ε. Αμέσως οι αγορές έδειξαν τη... νευρικότητά τους.  

Ο Economist συνεχίζει επισημαίνοντας. ότι σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Μάριο Ντράγκι ενδεχομένως να είναι μετρημένος -και διστακτικός- ίσως επειδή πρόσφατα κατέλαβε τη θέση, ίσως επειδή είναι Ιταλός ή ίσως για να κρατάει τους ηγέτες της Ε.Ε. σε εγρήγορση.  

Η ιστοσελίδα του βρετανικού περιοδικού τονίζει ότι το σχέδιο ακολουθεί τη γραμμή των Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί. Στην περίπτωση όμως που απομακρυνθεί -κατά το τελικό του κείμενο- από τον άξονα των «Μερκοζί» ίσως ανοίξει πόρτα για την έκδοση ευρωομολόγων.  

Ένα άλλο σημείο που δεν βλέπει με καλό μάτι το Βερολίνο, είναι η προοπτική ο ESM που θα αντικαταστήσει τον EFSF θα πρέπει να «μπορεί να επανακεφαλαιοποιήσει απευθείας τραπεζικά ιδρύματα, έχοντας τα χαρακτηριστικά πιστωτικού ιδρύματος». Με άλλα λόγια, θα γίνει ένα είδος τράπεζας που θα επιτρέπει απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ.  

Αυτά τα σημεία ίσως αλλάξουν ή ξαναγραφτούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης Συνόδου, ενώ ακόμα εκκρεμεί το «καυτό» ζήτημα της αλλαγής των Συνθηκών της Ε.Ε. με την απειλή διάσπασης της ευρωζώνης σε μπλοκ χωρών να πλανάται πάνω από τις Βρυξέλλες. Η απειλή του βρετανού πρωθυπουργού να θέσει βέτο στους «Μερκοζί» ισχύει, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει και πραγματικότητα.  

Ο Economist τονίζει ότι βραχυπρόθεσμα οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το ποιες νομικές ή διπλωματικές ρυθμίσεις θα ανακοινωθούν, αλλά για το αν οι ηγέτες αποφάσισαν ότι ο κ. Ντράγκι και η ΕΚΤ πρέπει να δράσουν.  
Γερμανία και Γαλλία δεν επιθυμούν μεγάλη ανάμιξη της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους όμως τώρα παραμένουν σχετικά σιωπηλές. «Όσο λιγότερα λένε, τόσο το καλύτερο» επισημαίνει ο Economist.   

Αν αποφασιστεί να επέμβει ο κ. Ντράγκι, πάντως, θα είναι καλύτερα να το κάνει υπό καθεστώς ανεξαρτησίας και όχι πιέσεων.   

Ο κ. Ντράγκι, όπως και ο προκάτοχός του Ζαν Κλοντ Τρισέ παραμένουν αμέτοχοι και αποστασιοποιημένοι από την πολιτική. Η παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ σε μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε, είναι σαν να είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο Πάπας σε έναν οίκο ανοχής, γράφει χαρακτηριστικά ο Economist.  


B.B.

TAGS