Σαφή νίκη του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αν και η αντιπολίτευση εξέφρασε πολλές αντιρρήσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας. Πρόεδρος αυτοανακηρύχτηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, τεταμένη η κατάσταση στη χώρα. Ο Καμπιλά συγκέντρωσε το 49% των ψήφων σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ετιέν Τσισεκεντί απέσπασε το 32% των ψήφων, σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφτασε το 58,81%. Τα αποτελέσματα πρέπει να επικυρωθούν και από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ωστόσο, αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο Τσισεκεντί αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος και αποκήρυξε τα εκλογικά αποτελέσματα ως πρόκληση κατά του λαού.

Διεθνείς παρατηρητές επισήμαναν πάντως ότι υπήρξαν πολλές παρατυπίες στις εκλογές αν και δεν μίλησαν για νοθεία γιατί δεν ήταν εκτεταμένες. Οπαδοί της αντιπολίτευσης, που είχαν προειδοποιήσει ότι θα διαμαρτύρονταν αν το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ευνοϊκό υπέρ του Καμπιλά, κατέβηκαν σε διαδήλωση όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

Η αστυνομία παρέμενε σε ετοιμότητα. Σε βίαια περιστατικά στην προεκλογική περίοδο σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100. Κατά την Human Rights Watch τα περισσότερα θύματα οφείλονται σε δράση των στρατιωτών του Καμπιλά.

Οι εκλογές ήταν η πρώτη αναμέτρηση που οργανώθηκε από την κυβέρνηση και όχι από τη διεθνή κοινότητα στα 50 χρόνια ιστορία της ΛΔ του Κονγκό, μίας τεράστιας χώρας με πλούσιο υπεδάφος και άφθονες πρώτες ύλες αλλά πάμφτωχους κατοίκους.

Ο Καμπιλά διαδέχτηκε τον πατέρα του Λοράν Καμπιλά μετά τη δολοφονία του τελευταίου το 2001 και εκλέχτηκε κανονικά ως πρόεδρος το 2006.

Πηγή: in.gr