Σε κίνδυνο η βρίσκεται η συναίνεση στην Κύπρο για τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας. Τα κόμματα προειδοποιούν ότι θα τα ψηφίσουν, μόνο αν τη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάσει ενώπιόν τους τις προτάσεις του, για την τόνωση της οικονομίας. Αυτό υποστηρίζουν, ήταν και η κυβερνητική δέσμευση στη συνάντηση του Προεδρικού Μεγάρου. «Η κυβέρνηση έμεινε στα ‘θα’. Το Σαββατοκύριακο προσφέρεται, εμείς αναμένουμε υπάρχει χρόνος να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Δεν μπορεί να εξαντλείται στα φορολογικά νομοσχέδια», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε πως εχουμε μόνο φορολογίες και μέτρα. «Μας νοιάζει να έχουν έσοδα οι Κύπριοι πολίτες. Παρά τη δέσμευση για αναπτυξιακά έργα, δεν έχουν έρθει προτάσεις ενώπιον μας», υπογράμμισε.

«Δε θέλω να φανώ Κασσάνδρα αλλά έχω αμφιβολίες αν θα καταφέρουμε την Τρίτη να υπάρξει ψήφιση νομοσχεδίων», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας που παρέστη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην παρουσία και όλων των κοινωνικών εταίρων, κάλεσε τα κόμματα να ψηφίσουν τα μέτρα τα οποία κατηγοριοποίησε, ιεραρχώντας τα επείγοντα:

- Αύξηση ΦΠΑ από 15 σε 17%, εφαρμογή 16 Ιανουαρίου

- Να γίνει αποδεχτή η μείωση παροχής των κοινωνικών κονδυλίων κατά 200 εκ με στόχευση. Οι κοινωνικές παροχές είναι και το αγκάθι, που θέτει στον αέρα τη συναίνεση.

Έκκληση του υπουργού, σε καμία περίπτωση να μην αλλάξει ο στόχος της εξοικονόμησης των 200 εκατομμυρίων ευρώ, αν η βουλή διαφοροποιήσει το σκεπτικό της στόχευσης.

«Η πρόταση της Βουλής για κάθετη μείωση των κοινωνικών παροχών δεν μας βρίσκει σύμφωνους», δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Καζαμίας, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία, θα ισχύσουν και στα νομοθετήματα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα στεγαστικά προγράμματα, τα οποία θα φέρει ενώπιον της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών.