Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της μετασοβιετικής εποχής, έλαβαν χώρα το Σάββατο στη Ρωσία. Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για νοθεία στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας. Έως και 50.000 οι διαδηλωτές στη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για συγκεντρώσεις σε 90 πόλεις στη ρωσική επικράτεια.   Το κεντρικό σλόγκαν, σε συνθήματα και πλακάτ, έλεγε «Πούτιν, φύγε», οι συγκεντρώσεις δεν συνοδεύτηκαν από επεισόδια.

Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις πόλεις όπου οργανώθηκαν διαδηλώσεις, από την Σιβηρία μέχρι την Αγία Πετρούπολη κι από την Καρελία μέχρι τη Μόσχα.

Στις μαζικότερες διαδηλώσεις από την έναρξη της κυριαρχίας Πούτιν, πριν 12 χρόνια, οι οπαδοί διαφόρων κομμάτων και οργανώσεων της αντιπολίτευσης, δήλωναν αποφασισμένοι να επιβάλλουν επανάληψη των εκλογών που μόνον - όπως υποστηρίζουν - με μαζική νοθεία κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από την συντριβή.

«Σήμερα, 60,000, ίσως 100,000 άνθρωποι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, στη διάρκεια της ομιλίας του στην διαδήλωση στην πλατεία Μπολότναγια της Μόσχας.

«Αυτό σημαίνει ότι σήμερα είναι η αρχή του τέλους για τους κλέφτες της εξουσίας», πρόσθεσε ο Κασιάνοφ, ο οποίος σήμερα ηγείται αντιπολιτευόμενου κινήματος το οποίο, ωστόσο, αποκλείστηκε από τις εκλογές.


10.000 διαδηλωτές στην Αγία Πετρούπολη

Η αστυνομία στην Αγία Πετρούπολη εκτίμησε σε 10.000 τον αριθμό των διαδηλωτών που πραγματοποίησαν συγκέντρωση σήμερα, για να αμφισβητήσουν τη νίκη του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές. 

«Υπάρχουν 10.000 άνθρωποι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός της αστυνομίας στην πλατεία Πιονιέρσκαγια στο κέντρο της πρώην αυτοκρατορικής πρωτεύουσας.

«Η Ρωσία θα είναι ελεύθερη», φώναζαν οι διαδηλωτές. Μερικοί φορούσαν μάσκες που συμβόλιζαν την «κλοπή της φωνής τους». Άλλοι φώναζαν «Πούτιν- κλέφτη». 

«Πρέπει να μιλήσουμε, να καταγγείλουμε, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να αλλάξει κάτι στη χώρα μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής, ο Ιλία Σαρμομπάροφ, 23 ετών. Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον πέντε άτομα. 

Περίπου 550 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Αγία Πετρούπολη την εβδομάδα αυτή. 


Οι διαδηλώσεις, πολλές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε χιονοθύελλα και ακραίες θερμοκρασίες, ήταν ένα τεστ για την ικανότητα της αντιπολίτευσης να μετατρέψει την δημόσια οργή σε μαζική εξέγερση παρόμοια με εκείνες της «Αραβικής Ανοιξης», οι οποίες ανέτρεψαν τους ολοκληρωτικούς ηγέτες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εκτιμά το Reuters.  

Πάντως οι περισσότεροι Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρωθουργός Πούτιν δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο ανατροπής, ύστερα από 12 χρόνια στο «τιμόνι» της Ρωσίας - εξάλλου παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα παρά τη μείωση των ποσοστών της λαοφιλίας του - ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις είναι δύσκολο να συνεχιστούν για πολύ στην τεράστια έκταση της Ρωσίας.

Ομως, προσθέτουν, ότι η ισχύς του Πούτιν έχει υποστεί σημαντική φθορά και πιθανότατα να έχει σβήσει η αίγλη του όταν θα επιστρέψει στην προεδρία της χώρας, εκτός και αν απαντήσει στα λαϊκά αιτήματα που ξεκινούν από την διεξαγωγή δίκαιων εκλογών και φθάνουν μέχρι τον περιορισμό του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων.

Πηγή: ethnos.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ