Έντονες αντιδράσεις από την παλαιστινιακή πλευρά προκάλεσαν τα σχόλια του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Νιούτ Γκίνγκριτς, το πιο πρόσφατο φαβορί του κόμματος, ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ένας «επινοημένος» λαός. Ιστορικά «ανίδεο» τον χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.  Σε δηλώσεις που προβλήθηκαν στο δορυφορικό δίκτυο του Εβραϊκού Καναλιού, ο Ν.Γκίνγκριτς είπε: «Πιστεύω ότι έχουμε έναν επινοημένο παλαιστινιακό λαό που είναι ουσιαστικά Άραβες».

Αντιδράσεις προκάλεσε και δήλωσή του που εξίσωνε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, με την ισλαμική οργάνωση Χαμάς: ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε ότι «και οι δύο αντιπροσωπεύουν μια τεράστια επιθυμία να καταστρέψουν το Ισραήλ».

Ο Νιούτ Γκίνγκριτς περιέγραψε την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία ως «πλάνη».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ χαρακτήρισε τον Ν.Γκίνγκριτς ως «αδαή» για την ιστορία της περιοχής, λέγοντας ότι θα πρέπει να τη μελετήσει ξανά. «Όλα αυτά που γνωρίζει για την ιστορία είναι η Οθωμανική περίοδος» είπε.

Οι δηλώσεις του Ν.Γκίνγκριτς αποτελούν «άρνηση της ιστορίας, γεγονός που δεν είναι αποδεκτό» πρόσθεσε.

Μέλος της Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δήλωσε ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων «έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα». Οι δηλώσεις του, είπε η Χανάν Ασράουι, δείχνουν «άγνοια και αδιαλλαξία» και αποτελούν «έναν φτηνό τρόπο για να κερδίσουν τις ψήφους όσων τάσσονται με το Ισραήλ» είπε.
 

Ο Ντιμίτρι Ντιλιάνι, μέλος της Φατάχ, του κόμματος του Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γκίνγκριτς ως «αντιπροσωπευτικές της αδαούς, προκλητικής και ρατσιστικής φύσης του κ. Γκίνγκριτς».
 

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι δηλώσεις αυτές «διακινδυνεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

πηγή: in.gr