Σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής για οιεσδήποτε αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνθήκη τηρεί πλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκολας Κλεγκ. Κύκλοι προσκείμενοι στον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατων δηλώνουν ότι ο Κλεγκ αισθάνεται ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν απέφεραν κάποια οφέλη στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το ΒΒC, ο Κλεγκ αισθάνθηκε απογοήτευση όταν ξύπνησε την Παρασκευή το πρωί και έμαθε για τους χειρισμούς του Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν μπορούσε να το πιστέψει» δήλωναν χαρακτηριστικά άνθρωποι κοντά στον επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Πρόκειται για σημαντική διαφοροποίηση της στάσης του Κλεγκ, καθώς αρχικά είχε δηλώσει ότι είχε έρθει σε συνεννόηση με τον βρετανό πρωθυπουργό για τη διαπραγματευτική στάση που τηρήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η στάση του βρετανού πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής προκάλεσε την έντονη ενόχληση της καγκελαρίου Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί που έκανε λόγο για απαράδεκτους όρους, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η Βρετανία οδηγείται σε περιθωριοποίηση.


Το 62% των Βρετανών υποστηρίζει τη στάση του Κάμερον

Την ίδια ώρα, μια μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε δίκιο ν΄αντιταχθεί σε μια τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Mail on Sunday.

Βάσει της δημοσκόπησης αυτής, το 62% των Βρετανών υποστηρίζει τη στάση του Κάμερον, ενώ μόνο το 19% θεωρεί ότι ήταν λάθος.

Επίσης το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά τις σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ, όπως ζητούν πολλοί αξιωματούχοι στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος. Επίσης το 48% είναι υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρώπη των 27, ενώ το 37% επιθυμεί την παραμονή σ΄αυτήν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 48% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ θα διαλυθεί εξαιτίας της κρίσης, ενώ το 29% πιστεύει το αντίθετο. Ενα 60% πιστεύει ότι το ευρώ θα καταρρεύσει και μόνο το 19% εκτιμά ότι το ενιαίο νόμισμα θα διατηρηθεί.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε 1.020 άτομα από το βράδυ της Παρασκευής ως και το Σάββατο.


Πηγή: Skai.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ