Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τάχθηκε σήμερα υπέρ της «συμφιλίωσης» στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης για την «επιτυχία της δημοκρατικής αλλαγής» που είναι επιθυμητή από τους λαούς τους. Μιλώντας κατά την έναρξη στην Ντόχα του 4ου διεθνούς φόρουμ του ΟΗΕ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, ο κ. Μπαν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «βοηθήσει τις χώρες σε μετάβαση (...) στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

«Σε ορισμένες χώρες, η μετάβαση ήταν ειρηνική. Άλλες βίωσαν μια αιματηρή καταστολή», τόνισε, εκτιμώντας ότι «η συμφιλίωση είναι απαραίτητη για την επιτυχία της αλλαγής».

Οι ηγέτες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Προέδρων της Γερμανίας και του Μαλάουι, καθώς και διεθνείς και περιφερειακές οργανώσεις παρευρίσκονταν στην έναρξη του τριήμερου αυτού φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από εκατό χώρες.

«Στη Μέση Ανατολή, δικτατορίες ανοίγουν πυρ εναντίον των λαών τους και διαπράττουν σφαγές», κατηγόρησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του που διαβάστηκε στους συμμετέχοντες.

Ο Ερντογάν, που δεν ταξίδεψε στη Ντόχα για λόγους υγείας μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, αναφερόταν στη Συρία, η οποία επικρίνεται εντονότατα για την καταστολή της εξέγερσης η οποία έχει ήδη προκαλέσει, σύμφωνα με του ΟΗΕ, πάνω από 4.000 νεκρούς από το Μάρτιο.

«Εφ' όσον η κρατική τρομοκρατία συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή και τα μέσα επίτευξης της συμφιλίωσης παρεμποδίζονται, αθώα παιδιά πλήττονται με βόμβες, και φυλακίζονται αθώοι άνθρωποι, δεν μπορούμε να δούμε την ειρήνη να βασιλεύει στον κόσμο», προσθέτει ο Ερντογάν, σε μιαέμμεση αναφορά στο Ισραήλ.