Ένας άνδρας της ακτοφυλακής της Νότιας Κορέας έχασε τη ζωή του από τα τραύματα που του προκάλεσαν Κινέζοι αλιείς οπλισμένοι με μαχαίρια στην διάρκεια επιχείρησης αναχαίτισης ενός κινεζικού πλεούμενου, δήλωσε αξιωματούχος.  
Ένας ακόμα Νοτιοκορεάτης του λιμενικού τραυματίστηκε από μαχαίρι στην διάρκεια της επιχείρησης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του λιμενικού.

Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που σε παρόμοιες επιχειρήσεις έχουν αναφερθεί συγκρούσεις.

«Ένας άνδρας του λιμενικού είναι νεκρός. Ένας ακόμα είναι τραυματίας. Δεν υπήρξαν άλλοι τραυματισμοί», είπε ο αξιωματούχος. Το επεισόδιο «συνέβη στην ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη), εκτός των χωρικών υδάτων (της Νότιας Κορέας), αλλά παρ' όλ' αυτά, είναι παράνομη αλιεία» .

Το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι το λιμενικό έθεσε υπό έλεγχο το σκάφος και συνέλαβε τους εννέα κινέζους ναυτικούς.

Το Πεκίνο δεν έχει σχολιάσει το επεισόδιο.
Τον περασμένο μήνα η Σεούλ είχε ανακοινώσει ότι θα πατάξει την παράνομη αλιεία από κινεζικά πλοία στην ΑΟΖ της.

Κάπου 2.600 κινεζικά αλιευτικά έχουν εντοπιστεί να αλιεύουν παράνομα στη νοτιοκορεάτικη ΑΟΖ από το 2006 και έχουν συλληφθεί σε επιχειρήσεις αναχαίτισης σχεδόν 800 κινέζοι ναυτικοί, ανέφερε το Yonhap. Ως το Νοέμβριο εφέτος 440 κινεζικά αλιευτικά εντοπίστηκαν να ψαρεύουν παράνομα σε νοτιοκορεάτικα ύδατα, αριθμός αυξημένος κατά 46% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με το πρακτορείο.
TAGS