Μια νέα Ευρώπη γεννιέται μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ για τη νέα συνθήκη δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.    «Πρέπει να δούμε πως μια νέα Ευρώπη γεννιέται: μια Ευρώπη της ευρωζώνης, στην οποία οι λέξεις κλειδιά θα είναι σύγκλιση οικονομιών, δημοσιονομικών κανόνων και φορολογίας» επισήμανε ο κ. Σαρκοζί.   

Πρόσθεσε πως η επεξεργασία των νομικών πλευρών της νέας συμφωνίας για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.   

Σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα, ο κ. Σαρκοζί τόνισε επίσης ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αποδεχθεί η υπόλοιπη Ευρώπη την απαίτηση της Βρετανίας να μην υιοθετηθούν ρυθμίσεις για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Πρόσθεσε επίσης πως μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να εξασφαλίσουν την συγκατάθεση της Βρετανία, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να μην προχωρήσει σε αυστηρότερη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.   

Τέλος, ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, χαιρέτισε τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και αποτροπή μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι κινήσεις αυτές θα κατευνάσουν τους αδικαιολόγητους φόβους των αγορών για το χρέος της ευρωζώνης.