Ο αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα, ο καρδινάλιος Λοράν Μονσένγκουο, δήλωσε σήμερα ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τα οποία αναδεικνύουν νικητή τον απερχόμενο πρόεδρο Ζοζέφ Καμπιλά, δεν είναι σύμφωνα ούτε με την αλήθεια, ούτε με τη δικαιοσύνη. «Κατά την ανάλυση, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Ceni (την εκλογική επιτροπή) στις 9 Δεκεμβρίου δεν είναι σύμφωνα ούτε με την αλήθεια, ούτε με τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο καρδινάλιος.

Οι παρατηρητές της εθνικής επισκοπικής διάσκεψης του Κονγκό και οι διεθνείς και εθνικοί παρατηρητές της ψηφοφορίας «θέτουν σοβαρά ένα ζήτημα αξιοπιστίας των εκλογών», πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα, ο Ζοζέφ Καμπιλά αναγνώρισε την ύπαρξη «λαθών» κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.

«Αν υπήρξαν λάθη; Σίγουρα, όπως και στις άλλες εκλογές στην ήπειρο ή αλλού. Αλλά αυτό δημιουργεί αμφιβολία για την αξιοπιστία των εκλογών; Δε νομίζω», ανέφερε ο Καμπιλά.

«Θέλαμε να οργανώσουμε τις τέλειες εκλογές. Φτάσαμε αυτήν την τελειότητα; Όχι στο 100%, το γνωρίζω γιατί ήταν μία τεράστια πρόκληση, αλλά σε σχέση με τις εκλογές του 2006 ήταν πολύ καλύτερες», πρόσθεσε.