Οπως γράφει το BBC στην ιστοσελίδα του, το SMU100 εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ και θα δημιουργεί με ακτίνα λέιζερ έναν «τοίχο» φωτός πλάτους τριών μέτρων, εντός του οποίου όποιος έχει ανοιχτά τα μάτια του θα χάνει προσωρινά την όρασή του. Η αρχική ιδέα ανήκει σε πρώην καταδρομέα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων και ο αρχικός σκοπός χρήσης του ήταν η αντιμετώπιση των πειρατών που επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα και τον βόρειο-ανατολικό Ινδικό Ωκεανό. Αντίστοιχες συσκευές χρησιμοποιούνται ήδη από το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Η εταιρεία που ανέπτυξε το όπλο υποστηρίζει ότι δύναμη της βρετανικής αστυνομίας πρόκειται να δοκιμάσει το όπλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά διαδηλωτών.

Η ισχύς του φωτός θα είναι αντίστοιχη με το να κοιτάς κατ' ευθείαν στον ήλιο, πριν αναγκαστείς να στρέψεις αλλού το βλέμμα σου.

Η αστυνομία χρησιμοποιεί ήδη με επιτυχία δακρυγόνα και όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης, αλλά αυτά έχουν σχετική μικρή εμβέλεια. Αντίθετα, το SMU100 υποστηρίζεται ότι έχει δραστικό βεληνεκές πάνω από 500 μέτρα.

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Photonic Security Systems Πολ Κερ, «Το συγκεκριμένο σύστημα θα δώσει στην αστυνομία ένα ισχυρό όπλο οπτικής αποτροπής. Δεν μπορείς να επιτεθείς σε κάτι που δεν βλέπεις».

πηγή: ethnos.gr