Μία ολλανδική εταιρεία εμπνεύστηκε ένα ιδιαίτερο σχέδιο για δύο ουρανοξύστες στη Νότια Κορέα, ενώνοντάς τους με ένα «σύννεφο», το οποίο γεμίζει με οργή και θλίψη τους Αμερικανούς που το βλέπουν, θυμίζοντάς τους τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους.   Οι αρχιτέκτονες της MVRDV ένωσαν τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες της Σεούλ με μία κατασκευή κτιρίου που μοιάζει με σύννεφο, σχηματίζοντας ένα τεράστιο «Η».   

Όταν όμως η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες των σχεδίων της, στις 7 Δεκεμβρίου, πολλοί παρομοίασαν το κτιριακό σύμπλεγμα με τους δύο πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου με τον καπνό ανάμεσά τους, λίγο μετά τις επιθέσεις των αεροσκαφών την 11η Σεπτεμβρίου.  

Τα αμερικανικά ΜΜΕ στηλίτευσαν τα σχέδια της ολλανδικής εταιρείας, με την τελευταία να τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι σχεδίασε το κτιριακό συγκρότημα με γνώμονα τη λειτουργικότητα και όχι για να απεικονίσει τη σκηνή των επιθέσεων και να προκαλέσει.  

Η MVRDV, μάλιστα, εκτός από το κύμα επιθέσεων από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, δέχθηκε απειλητικά e-mails και τηλεφωνικές κλήσεις από εξαγριωμένα άτομα που κατηγορούσαν τους υπαλλήλους της ως θαυμαστές της Αλ Κάιντα!  

Σύμφωνα με το πλάνο, θα αρχίσουν κατασκευάζονται τον Ιανουάριο του 2013, θα είναι έτοιμοι έως το 2016 και θα χτιστούν στην είσοδο του συγκροτήματος Γιονγκ Σαν. Το ιδιαίτερο αυτό «σύννεφο» περιλαμβάνει κοινόχρηστους κήπους, πισίνες και εστιατόρια, μεταξύ άλλων.  

Η κατασκευάστρια εταιρεία, πάντως, ξεκαθάρισε ότι τα σχέδια ακόμα δεν έχουν πάρει τελική μορφή και ότι δεν σκοπεύει να τα τροποποιήσει (άποψη με την οποία συμφωνούν και οι Νοτιοκορεάτες), αν και μετά από την σκληρή κριτική, μάλλον θα αναγκαστεί να αλλάξει πολλά σε αυτά.    


Βαγγέλης Βιτζηλαίος  


Πηγή: ΤΙΜΕ/Global Post