Ένας άνδρας, ο οποίος κατηγορείται για τις δολοφονίες τριών oλλανδών πολιτών, όταν ήταν μέλος της ομάδας κρούσης των ναζιστικών SS στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, άρχισε να εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην ηλικία των 90 ετών.    Το όνομα του είναι Heinrich Boere και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι αρχές τον πήραν με ασθενοφόρο από το γηροκομείο που βρισκόταν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο των φυλακών. 
 
Καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2010, όταν ομολόγησε τις εκτελέσεις.   

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση κατά της φυλάκισής του, καθώς ένας γιατρός διαβεβαίωσε πως είναι σε θέση να εκτίσει την ποινή του σε ένα κατάλληλο μέρος.   

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Boere είχε παραδεχτεί τις δολοφονίες του 1944, αλλά είχε τονίσει ότι εκτελούσε διαταγές των ανωτέρων του.   

Πυροβόλησε θανάσιμα τον Fritz Bicknese, έναν χημικό και πατέρα ενός 12χρονου παιδιού, τον Frans Kusters, έναν Ολλανδό, μέλος της αντίστασης και ιδιοκτήτη καταστήματος με ποδήλατα και τον Teun de Groot, ο οποίος έκρυβε Εβραίους.

Ο Boere ισχυρίστηκε ότι κινδύνευε να οδηγηθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, εάν αρνιόταν να πυροβολήσει.   

«Το 1944,  ούτε για μία στιγμή δεν ένιωσα πως διέπραττα κάποιο έγκλημα», είπε κατά τη διάρκεια της δίκης του, αλλά πρόσθεσε ότι 65 χρόνια μετά είδε τα πράγματα από διαφορετική οπτική.   

Ο προεδρεύων δικαστής, Gerd Nohl, δήλωσε ότι οι τρεις εκτελέσεις έγιναν εντελώς τυχαία και αποτελούσαν φόνο.   

Ο Boere γεννήθηκε στη Γερμανία από ολλανδό πατέρα και γερμανίδα μητέρα, αλλά μεγάλωσε στην ολλανδική πόλη του Μάαστριχτ. Έγινε μέλος των SS, όταν οι Ναζί κατέλαβαν τη γενέτειρά του το 1944.   

Το 1947, δραπέτευσε από ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Ολλανδία και επέστρεψε στη Γερμανία.   

Δικαστήριο στο Άμστερνταμ τον καταδίκασε σε θάνατο για τις εκτελέσεις απουσία του το 1949, αλλά η ποινή αργότερα μετατράπηκε σε  ισόβια κάθειρξη.   

Δεν εκδόθηκε ποτέ και γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη πως η ολλανδική δίκη ήταν άδικη, γιατί ο Boere δεν ήταν παρών.   Τον Απρίλιο του 2008, πάνω από 60 χρόνια μετά τις εκτελέσεις, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στη Γερμανία.   

Τελικά, καταδικάστηκε πέρυσι, έπειτα από αμφιβολίες για το αν ήταν σε θέση να αντέξει μια δίκη.


Ν.Μ.


Πηγή: ΒΒC