Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι πρόκειται να υπάρξουν «πολύ σοβαρές», «ανεπανόρθωτες» συνέπειες εάν η Γαλλία επικυρώσει ένα νομοσχέδιο το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. «Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι εάν αυτά τα μέτρα τεθούν σε εφαρμογή, οι συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις, τις πολιτικές, τις οικονομικές, τις πολιτισμικές, και σε κάθε πεδίο με τη Γαλλία θα είναι πολύ σοβαρές», ανέφερε ο Ερντογάν σε επιστολή του στον επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Ο Ερντογάν η χώρα του οποίου αρνείται πάντοτε να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων έκανε λόγο ακόμη για "ανεπανόρθωτες" συνέπειες για τις σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας εάν εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο από το γαλλικό κοινοβούλιο, καλώντας το Σαρκοζί να εμποδίσει την επικύρωσή του.

"Ελπίζω ειλικρινά ότι θα τιμήσετε την υπόσχεσή σας να αποτρέψετε πρωτοβουλίες αυτού του είδους και να εμποδίσετε τα μέτρα [που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο], τα οποία θα έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες", ανέφερε η επιστολή Ερντογάν.

Κάλεσε παράλληλα τη γαλλική κυβέρνηση να αποτρέψει τον κίνδυνο να υπαχθούν οι διμερείς σχέσεις «σε ομηρία παραταξιακών σκοπιμοτήτων», αναφερόμενος στην Αρμενία.

«Αυτό το νομοσχέδιο στοχοθετεί άμεσα την δημοκρατία της Τουρκίας, το εθνικό έθνος και την τουρκική κοινότητα στη Γαλλία και το θεωρούμε εχθρικό», ανέφερε ο Ερντογάν.