Νέος απολογισμός των σημερινών συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφάλειας στο Κάιρο -κοντά στην πλατεία Ταχρίρ- κάνει λόγο για "τουλάχιστον δύο νεκρούς και 222 τραυματίες". Αρκετοί διαδηλωτές υπέστησαν κατάγματα. Έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ διαδηλωτές έριχναν, σποραδικά, βόμβες Μολότοφ και πέτρες, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει από τα τέλη του Νοεμβρίου σκηνές μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Επιδιώκουν ο πρωθυπουργός αλ Γκανζούρι να μην μπορεί να έχει καμία πρόσβαση σε αυτά τα δημόσια κτίρια.

Οι διαδηλωτές επισημαίνουν το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός υπήρξε συνεργάτης του ανατραπέντος -την 11η Φεβρουαρίου- προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, επομένως δεν έχει θέση στην κυβέρνηση.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων έδωσε διαταγή "όλοι οι τραυματίες να τύχουν ιατρικής φροντίδας στα στρατιωτικά νοσοκομεία" στο Κάιρο. Τον Νοέμβριο, 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στην ίδια περιοχή του Καΐρου.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η σύλληψη αργά την Πέμπτη του ακτιβιστή Αμπούντι Ιμπραήμ ενώ απομακρυνόταν από την καθιστική διαμαρτυρία, που πραγματοποιείτο έξω από το κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου. Οι φήμες ότι τον ξυλοκόπησαν άγρια και ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο έβγαλε τους διαδηλωτές στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο Facebook δείχνει μάλιστα έναν νεαρό άνδρα, τον Ιμπραήμ, με μελανιές στο πρόσωπο και πρησμένα τα μάτια, να στηρίζεται από πλήθος ανθρώπων.

Οι διαδηλωτές από νωρίς το πρωί πυρπόλησαν αυτοκίνητα και επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ εναντίον μελών της στρατιωτικής αστυνομίας στο Κάιρο έπειτα από τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι ένας ακτιβιστής, που συμμετείχε σε καθιστική διαμαρτυρία, τέθηκε υπό κράτηση και ξυλοκοπήθηκε.

Η αστυνομία πυροβολούσε στον αέρα για να απομακρύνει τους περίπου 300 διαδηλωτές. Προχώρησαν δε σε πολλές συλλήψεις, με αρκετές γυναίκες ανάμεσα στους συλληφθέντες. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τις Αρχές ασφαλείας, αλλά πηγή ασφαλείας δήλωνε ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Πηγές: in.gr - ΑΠΕ