Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Ολάντ, μετρίασε σήμερα τις προθέσεις του σχετικά με το σχέδιο της νέας συνθήκης της ΕΕ, λέγοντας ότι «το επείγον της κατάστασης επιβάλει την αλλαγή της πρακτικής της παρέμβασης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της κρίσης. Στις 12 Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών για το σχέδιο της συνθήκης της ΕΕ για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης του το Μάιο θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία «για να βάλει σε αυτήν ότι της λείπει». Σήμερα, ανέπτυξε το θέμα σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal και σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde.

«Έχω δηλώσει ότι θα εξετάσω με τη μέγιστη προσοχή τις λεπτομέρειες της συνθήκης, όπως αυτή έχει συνταχθεί και έχω εκφράσει την επιθυμία μου να επαναδιαπραγματευτώ για να εξισορροπήσω και να συμπληρώσω τη μελλοντική συνθήκη, μέσα στο πνεύμα της ευθύνης, της διακυβέρνησης και της ανάπτυξης που ζητώ με τους φίλους μου της ευρωπαϊκής Αριστεράς», διαβεβαιώνει ο κ. Ολάντ, το φαβορί των δημοσκοπήσεων για τις εκλογές του Απριλίου-Μαΐου 2012.

Πράγματι, σημειώνει ο Ολάντ, «η αναγγελία μιας νέας συνθήκης δεν επέτρεψε να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών». Γι' αυτόν, η συμφωνία των Βρυξελλών για μια μελλοντική συνθήκη είναι «περιορισμένη, ασαφής, και τιμωρητική» και «διατηρεί μια επικίνδυνη σύγχυση μεταξύ της ανάγκης για τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ και την γενίκευση της λιτότητας».

Ο Ολάντ επαναλαμβάνει ότι για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους χρειάζονται «αποτελεσματικά μέσα δράσης στις αγορές, που θα συνδυάζουν αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με σεβασμό στην ανεξαρτησία της και ένα ταμείο οικονομικής αρωγής με ισχυρούς πόρους για την αποθάρρυνση της κερδοσκοπίας.

Η ζώνη του ευρώ πρέπει να εφοδιαστεί με μια πραγματική οικονομική δύναμη κρούσης». Σχετικά με τον αυξημένο ρόλο της ΕΚΤ, «θα προτιμούσα μια αλλαγή στην πρακτική από μια αλλαγή στη συνθήκη», τονίζει επίσης, στην WSJ. Στο περιθώριο ενός ταξιδιού του στη Ρώμη, εξήγησε: «Σήμερα, αυτό που έχει σημασία για μένα, είναι να αλλάξει η πρακτική της ΕΚΤ για να μπορεί να αγοράζει τίτλους ως πρώτη και τελευταία λύση, αντί να επιστρέφει στη διαπραγμάτευση για μια νέα συνθήκη για την ΕΚΤ».

«Υποστηρίζω την επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης», είπε, «αλλά ξέρω ότι το επείγον της κατάστασης επιβάλει πρωτίστως την αλλαγή της πρακτικής παρέμβασης της ΕΚΤ».